25 C
Zenica
Ponedjeljak, Juli 22, 2019

Ukupno podjela

BiH će od Evropske unije dobiti više od 300 miliona eura pretpristupne pomoći

BiH će od Evropske unije dobiti više od 300 miliona eura pretpristupne pomoći

Evropska komisija danas je usvojila revidirani Indikativni strateški dokument za Bosnu i Hercegovinu za period 2014-2020. Strateški dokument ažuriran je kako bi se u obzir uzela najrelevantnija dešavanja u okviru procesa EU integracija i dosadašnji rezultati postignuti u različitim oblastima intervencija.

Kao rezultat revizije, Indikativni strateški dokument za Bosnu i Hercegovinu produžen je do 2020. godine, jer je trenutni dokument pokrivao period do 2017. godine.

Nadalje, s obzirom na napredak koji je postignut od 2014. godine u razvoju strategija za cijelu zemlju u ključnim prioritetnim sektorima, revidirani Indikativni strateški dokument uključuje nove sektore za podršku Bosni i Hercegovini kroz IPA-u II, kao što su poljoprivreda i ruralni razvoj, okoliš i energetika, sa povećanom ukupnom finansijskom raspodjelom. Ukupni indikativni iznos raspodjeljenih sredstava za period 2018-2020. iznosi 314,9 miliona eura.

Za period 2018-2020. Bosna i Hercegovina će nastaviti da koristi pomoć iz IPA-e II za provedbu reformi javne uprave, uključujući i upravljanje javnim finansijama. Podrška vladavini prava dodatno će unaprijediti pristup pravdi za sve građane kao i koordinaciju i kapacitete za upravljanje granicama, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pomoć u okviru IPA-e II podržat će daljnje reforme kako bi se osigurala zaštita temeljnih prava, posebno najranjivijih grupa, uključujući Rome, izbjeglice i interno raseljene osobe. Pored toga, IPA će nastaviti sa podrškom reformama u sektoru obrazovanja, zapošljavanja i socijalne skrbi, sa fokusom na reforme institucija za rad i zapošljavanje.

Podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju doprinijet će povećanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora i boljem životnom standardu poljoprivrednika i stanovništva u ruralnim zajednicama. Slično tome, uključivanje sektora okoliša i energetike za pomoć u okviru IPA-e II je ključno za podršku usvajanju zakona usklađenih s EU i ulaganja u infrastrukturu, posebno u upravljanju vodama i otpadom, civilnoj zaštiti i upravljanju rizicima od poplava, te klimatskim politikama, uključujući energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Podrška u energetskom sektoru uvjetovana je usvajanjem sveobuhvatne strategije za cijelu zemlju.

Zenica
scattered clouds
25 ° C
25 °
25 °
69 %
2.1kmh
40 %
pon
26 °
uto
24 °
sri
24 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno