Bingo prodaje udio u investicionom fondu za 9 miliona KM

Objavljeno prije 12 mjeseci

Na Sarajevskoj berzi za utorak (19.12.) je zakazana vanredna aukcija dionica Zatvorenog investicijskog fonda Naprijed, koje su u vlasništvu kompanije Bingo export-import Tuzla.

Predmet prodaje je 592.763 dionica ovog ZIF-a po cijeni 15,18 KM po dionici. To znači da se cijeli paket prodaje za oko 9 miliona maraka, piše BiznisInfo.

Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1, što znači da se može kupiti samo cjelokupni paket dionica. Fond Naprijed ima oko 4 miliona dionica, a paket koji se prodaje predstavlja 14,5 posto vlasništva.

Za širu javnost novost je da je Bingo vlasnik ovih dionica, jer se na Sarajevskoj berzi one vode na skrbničkom računu Sberbanke, odnosno nije moguće vidjeti njihovog vlasnika. Sa 14,5 posto dionica, Bingo je najveći pojedinačni vlasnik ZIF-a Naprijed.

Inače, ovih dana dolazi do širih promjena kada je riječ o vlasničkoj strukturi fondova.

Za utorak su, osim ove, zakazane još dvije aukcije. Na jednoj se prodaje 127.950 dionica ZIF-a Bonus koje su u vlasništvu ZIF-a MI group, po cijeni od 6 KM po dionici.

Na drugoj aukciji prodaje se 262.841 dionica također ZIF-a Bonus koje su u vlasništvu ZIF-a Naprijed, također za 6 KM po dionici.

Sve to se dešava nakon što je ZIF BIG investiciona grupa prodao svoj udio u Bonusu za 3,75 miliona KM sredinom ovog mjeseca.

Podsjetimo da ovi fondovi imaju vlasničke udjele o velikom broju kompanija.