Ukupno podjela

Bogat program drugog dana XVIII festivala bosanskohercegovačke drame

Bogat program drugog dana XVIII festivala bosanskohercegovačke drame

Drugi dan XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra, u četvrtak, 25. aprila, upriličen je bogat Takmičarski program u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

U 16 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo je odigrana predstava „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ autora Džemaludina Latića, u režiji Tanje Miletić-Oručević. U predstavi su tematizirani događaji iz života Gazi Husrev-bega. On je bio plemić bosanskohercegovačkog porijekla koji je, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najznačajnijih bosanskih vladara. Poznat kao ktitor i neimar koji je bitno utjecao na sveukupni razvoj Bosne i Hercegovine, a naročito grada Sarajeva.

Predstava je inspirisana historijskim ličnostima i događajima, ali donosi aktuelnu priču o univerzalnoj prirodi ljudskih ljudskih karaktera i njihovim odnosima u društvu. Adaptaciju Latićevog teksta radio je Hasan Džafić. Džafić potpisuje i dramaturgiju predstave. Postavkom ove drame Narodno pozorište Sarajevo još jednom je pokazalo da podržava domaće dramsko stvaralaštvo. U predstavi igraju: Aldin Omerović, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković/Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

“Ali, grad me štitio”

Također, u okviru Takmičarskog programa u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice „Ali grad me je štitio“. Predstava je urađena prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Bojana Đorđeva. Radnja je smještena u Frankfurt, na dan „blockupy“ protesta 2015. godine povodom otvaranja još jednog frankfurtskog nebodera – nove zgrade Evropske centralne banke. „Ali grad me je štitio“ dijelom je dokumentarna, citatna i metatekstualna drama i kombinacija je pop kulture, kasnog kapitalizma i iskustava jugoslovenskih imigranata u Njemačkoj.

Likovi variraju od izmišljenih, poput konobarice Željane, koja na dan protesta izvršava samoubistvo skokom sa zgrade. Pored njih tu su i istiniti likovi kao što su Naomi Klajn i Mario Dragi, te fiktivno – stvarni bosanski imigranati i sama autorica teksta u kome govori i grad Frankfurt. U predstavi igraju: Tijana Karajičić, Bojana Zečević, Igor Borojević, Momčilo Murić, Nikola Penezić, Branislav Ljubičić, Hadži Nemanja Jovanović i Dušan Radojičić.

Prateći program Festivala

U okviru Pratećeg programa XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. u 18 sati je upriličeno predstavljanje izdanja Sterijinog pozorja iz Novog Sada. Nova izdanja je predstavio direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić. Također u okviru Pratećeg programa, u 19 sati je promovisana knjiga drama Almira Bašovića „Četiri i po drame“. Promocijom je moderirao Nedžad Fejzić.

U petak, trećeg dana Festivala u okviru Pratećeg programa u 19 sati u Konferencijskoj sali BNP-a Zenica će biti upriličeno predstavljanje knjige „Šindlerov lift“. Autor knjige je Darko Cvijetić. Isti dan, u okviru Takmičarskog programa u 20 sati će biti izvedena predstava „Pink Moon“ prema tekstu Darija Bevade. Režiju potpisuje Saša Peševski, a produkciju Bosansko narodno pozorište Zenica.

Zenica
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
88 %
1kmh
0 %
sri
26 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
28 °
ned
26 °

Posljednje objavljeno