Buka putničkih aviona ugrožava srce

Objavljeno prije 2 godine

Buka putničkih aviona može da ošteti krvne sudove i dovede do pojave srčanih bolesti, pokazuje novo medicinsko istraživanje. Koristeći zvučnike, naučnici su izložili miševe buci aviona koja je dostizala 85 decibela tokom četiri dana.

Potom su ih uporedili sa kontrolnom grupom koja je bila izložena bijelom šumu – ravnomjernoj mješavini zvučnih frekvencija. Nakon samo jednog dana miševi izloženi buci aviona imali su povećane nivoe stres hormona među kojima i adrenalina, noradrenalina i kortizona, koji mogu da izazovu povišen krvni pritisak.

Zvuk je uticao i na sposobnost širenja unutrašnjosti krvnih sudova. Kardiolozi sa njemačke univerzitetske klinike u Mainza sprovodili su eksperiment u blizini frankfurtskog aerodroma, jednog od najprometnijih na svijetu.

Naučnici vjeruju da vježbanje ili lijekovi za srce poput onih za smanjivanje krvnog pritiska mogu da ublaže ili spriječe štetu koju čini buka aviona. U 2013. godini naučnici iz Mainza i američke savezne države Pensylvanije dokazali su da zvuk noćnih polijetanja i slijetanja aviona povećava nivo adrenalina i utiče na funkciju krvnih sudova.

To istraživanje pokazalo je i da vitamin C može da poništi negativno djelovanje na unutrašnje slojeve krvnih sudova, navode naučni portali.