Čeferin: Tražimo više evropskih timova na SP

Objavljeno prije 2 godine

Nakon odluke FIFA-e da na svjetskom nogometnom prvenstvu 2026. godine sudjeluje 48 reprezentacija umjesto 32 koliko ih je sudjelovalo do sada, iz Evrope bi ih umjesto dosadašnjih 13 moralo sudjelovati barem 16, kazao je za njemački dnevnik “Die Welt” UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin.

“Prema najlošijem scenariju, zahtijevamo barem 16 mjesta za Evropu, kazao je Čeferin, upozorivši da je najviše kvalitete u nogometu u Evropi i Južnoj Americi, te da se Evropski nogometni savez UEFA prvobitno protivio proširenju svjetskog prvenstva na 16 reprezentacije više koje će sudjelovati, ali je takva odluka ipak prihvaćena, prenosi HRT.

Čeferina u zahtjevu da se pri određivanju sudionika svjetskog prvenstva po kontinentima uvaži broj država u Evropi u kojima se igra nogomet i kvaliteta reprezentacija podržava i predsjednik udruženja evropskih klubova Karl-Heinz Rummenigge. On je FIFA-i zaprijetio revolucijom, dok je intencija novog predsjednika FIFA-e predsjednika Giannija Infantina povećati kvote za broj nogometnih reprezentacija iz Afrike i Azije.

Konačna odluka o broju reprezentacija koje će sa svakog kontinenta sudjelovati na budućem proširenom svjetskom prvenstvu 2026. očekuje se u maju na kongresu u Bahreinu.