CIK i danas bez odluke o popuni Doma naroda u Federaciji BiH

Objavljeno prije 6 mjeseci

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH raspravlja se o tome da li će se prilikom popune Doma naroda Parlamenta FBiH primijeniti popis stanovništva u BiH iz 1991. ili onaj iz 2013. godine.

Iz OHR-a je ranije rečeno da se, s obzirom da nije ispoštovan Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da se svi povratnici nisu vratili u predratne domove, treba koristiti popis iz 1991.

HDZ BiH, pak, insistira da se kod popune Doma naroda Parlamenta FBiH primjenjuje popis iz 2013. godine za šta uporište traže u članu 10.12 Izbornog zakona BiH, u kojem stoji odredba da broj i omjer delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH određuje CIK – nakon svakog popisa.

S druge strane, opozicija, analitičari kao i međunarodna zajednica upozoravaju na odredbe Ustava FBiH koji nalaže primjenu popisa iz 1991. godine, sve dok se povratnici ne vrate svojim predratnim domovima, te da bi korištenjem popisa iz 2013., a prije povratka raseljenih svojim kućama, značilo i legalizaciju etničkog čišćenja u BiH počinjena devedesetih, kao i apsolutnu dominaciju HDZ-a u Domu naroda.

Predsjednik CIK-a Branko Perić rekao je tokom sjednice da je na CIK-u ogroman pritisak kakvu odluku donijeti u aktulenim okolnostima.

Članica Komsije Irena Hadžiabdić nezadovoljna je što stručne službe CIK-a nisu pripremile konkretne prijedloge o tome po kojem popisu stanovništva popuniti Federalni Dom naroda, ali je također istakla da ne zamjera ljudima iz službi, „jer su u strahu.“

„Ljudi se boje da će biti optuženi da zagovaraju neko rješenje. Nemam srca ljudima išta zamjerati, jer znam šta su prošli kada je materijal iscurio vani (u medije op.a), rekla je Hadžiabdić, javlja Patria.

„Osim javnog linča imamo situaciju da međunarodne institucije daju različite stavove. OHR traži popis iz 1991., a Venecijanska komisija iz 2013. Mi moramo završiti ovaj posao, jer očito neće niko drugi. Iluzija je čekati i Ustavni sud, koji iz sjednice u sjednicu odgađa odluku. Bit ćemo u haosu jer nećemo završiti izbore. Greška je da mi preplašeni ne trebamo raditi. Oni koji misle da je odluka nezakonita, nek traže zaštitu na višim instancama“, rekla je Hadžiabdić, dodajući da ako će se primijeniti Popis iz 2013., „onda treba primijeniti član 10.12 Izbornog zakona BiH, a ako se neće raditi po tom popisu, treba ga zaboraviti i raditi po članu 2.9. istog zakona“.

Član CIK-a Stjepan Mikić smatra da stručne službe trebaju uraditi svoj dio posla, ali ne donositi nikakave odluke.

Član CIK-a Branko Petrić kazao je da „ne zna zašto je taj popis bitan kada su i jedan i drugi nikakvi“. „Popis iz 2013. jedan dio države priznaje drugi ne. 1991. godine nije bilo kantona. Pitanje popisa je relativna stvar“, rekao je Rogić.

Da odluku o načinu popune doma naroda treba staviti na glasanje što prije zatražio je član CIK-a Nenad Božičković, ističući da će odluka svakako biti provjerena kod nadležnog suda, nakon čega će se situaciju u potpunosti definirati.

Članovi CIK-a zatražili su dodatne analize od stručnih službi kao i podatke Federalnog zavoda za statistiku o Popisu stanovništva iz 1991. godine po opštinama, prilagođene današnjim kantonima, nakon čega bi se konačna odluka o načinu popune Doma naroda Federalnog parlamenta mogla donijeti naredne sedmice.