Crna Gora uvodi ekonomsko državljanstvo

Objavljeno prije 9 mjeseci

Sa željom da ojača svoju ekonomiju, Crna Gora odlučila se na uvođenje „ekonomskog državljanstva“. To znači da će osobe spremne da u ovu zemlju investiraju najmanje 250.000 eura, zauzvrat dobiti crnogorski pasoš.

Prema saopćenju Vlade, ova zemlja čija je ekonomija vrijedna 4,8 milijarde dolara želi na taj način privući dodatne investicije, prenio je Bloomberg.

Program ekonomskog državljanstva će početi u oktobru a biće dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU tokom ograničenog perioda od tri godine.

Zainteresovani će imati opciju da ulože 250.000 eura u neki od razvojnih projekata koji je prethodno odobrila Vlada u nerazvijenom području Crne Gore ili 450.000 eura u neki od razvojnih projekata u razvijenom području.Vlada će, pored toga, naplaćivati naknadu do 100.000 eura po zahtjevu.

Naknada će, kako je najavljeno, biti usmjerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Iz Vlade je takođe saopćeno da će programom ekonomskog državljanstva upravljati posebna Vladina agencija koja će angažovati unaprijed odobrene marketing agente. Vlada će takođe angažovati renomirane Due Dilligence agente specijalizovane za provjeru zainteresovanih aplikanata kao i neku od renomiranih revizorskih kuća/pravnih savjetnika za ostale potrebne provjere zainteresovanih kandidata.

Inače, crnogorski pasoš je trenutno na 37. mestu u svijetu, prema Indeksu pasoša jer građanima omogućava bezvizno putovanje u 115 zemalja, a očekuje se da će broj tih država značajno porasti nakon pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Investitori ne smiju imati kriminalni dosije

Neke države ekonomsko državljanstvo nude već decenijama. St. Kits end Nevis, mala država od dva ostrva u Karibima to radi od 1984. godine. Na listi država koje nude ovu uslugu dominiraju karipske i evropske zemlje, ali se pasoši mogu kupiti i u Kanadi, SAD, Australiji, Singapuru i Novom Zelandu.

Ekonomsko državljanstvo u Evropi uvele su Velika Britanija, Austrija, Portugalija, Španija, Švajcarska, Bugarska, Mađarska, Grčka, Kipar i Malta, pokazuju podaci MMF-a, piše crnogorski portal Investitor.

Velika Britanija nudi državljanstvo u zamjenu za ulaganje minimum dva miliona funti. Uslov je da investitor nema kriminalni dosije i da živi u Britaniji najmanje pet godina.

Malta ima jedan od najpoželjnijih programa ekonomskog državljanstva u Evropi. Individualni investicioni program (IIP) na Malti košta oko 900.000 eura, a program boravka oko 275.000 eura. Prema programu boravka, aplikant mora da kupi ili iznajmi imovinu i boravi tamo najmanje 12 mjeseci.

“Samo talentovani, bogati, visoko poštovani kandidati sa odličnim referencama primljeni su u malteški IIP program. Svi podnosioci zahtjeva moraju biti podvrgnuti strogoj inspekciji i provjerama prije nego što njihovi zahtjevi budu odobreni (visoke su stope odbijanja)”, navodi sajt Best-citizenships.com Ni Kipar ne daje državljanstvo investitorima sa kriminalnim dosijeom.

Ime investitora ne smije biti ni na listu lica čija je imovina zamrznuta, po nalogu EU. Dobijanje državljanstva na Kipru kroz investiciju nije jeftino (2.000.000 eura za pasoš i 300.000 eura za zlatnu vizu), ali to je brzi proces koji nema zahtjeve boravka i kiparski pasoš se može dobiti za šest mjeseci ili manje.