15.7 C
Zenica
Srijeda, Juni 19, 2019

Ukupno podjela

Danas 25 godina od rušenja Starog mosta

Danas 25 godina od rušenja Starog mosta

Na današnji dan 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile su Stari most u Mostaru. Prije nego što je srušen, most je pretrpio veliki broj direktnih artiljerijskih pogodaka.

Dan ranije, 8. novembra, HVO je počeo sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta. Sve je okončano dan kasnije u 10 sati i 16 minuta, kada se “Stari” sunovratio u Neretvu.

Mostarci koji su gledali rušenje mosta, plakali su, a vojnici HVO-a proslavili su taj trenutak slavljeničkom rafalnom paljbom.

Veličanstveno djelo mimara Sinana

Izgradnju mosta preko Neretve, “Starog mosta”, naručio je sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi bio zamijenjen stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim. Izgradnja je počela iste godine i trajala je devet godina, što se može pročitati iz natpisa na mostu koji za godinu završetka navodi 974. godinu po islamskom kalendaru (oko 1567. godine).

Gradske vlasti Mostara ne obilježavaju godišnjicu rušenja najvećeg simbola grada

Most je izgradio mimar Sinan. To je čovjek koji ga je učinio tako veličanstvenim. Legenda kaže da on nikada nije vidio Stari most bez skele, jer se bojao da će se on srušiti kada oplata bude skinuta. Otišao je iz Mostara, a naknadno mu je javljeno da je uradio dobar posao.

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među glavnim donatorima obnove mosta bile su turska i talijanska vlada. U julu 2005. godine, Stari most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

IzvorBHRT
Zenica
clear sky
15.7 ° C
16 °
15.6 °
93 %
1kmh
0 %
sri
26 °
čet
27 °
pet
27 °
sub
29 °
ned
24 °

Posljednje objavljeno