Danas izricanje presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću

Objavljeno prije 6 mjeseci

Danas u 12:30 bit će izrečena presuda Drugostepenog vijeća Suda Bosne i Hercegovine bivšem komandantu Armije RBiH u Srebrenici, i Sabahudinu Muhiću, pripadniku tih snaga.

U optužnici se navodi da su optuženi Naser Orić, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica i Sabahudin Muhić, kao pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica, u vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, u vremenskom periodu od maja do decembra 1992. godine, na području sela Zalazje, Lolići i Kunjerac, općine Srebrenica i Bratunac, počinili krivično djelo ratni zločin nad tri ratna zarobljenika, uzrokujući njihovu smrt.

Nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za te zločine,
Suđenje Oriću i Muhiću je obnovljeno.

Jasmin Erović, kojeg optužnica tereti da je, kao pripadnik štaba Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i Specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), od maja do kraja jula 1992. godine na spratu stambene zgrade na Alipašinom Polju nekoliko puta vršio silovanje nad svjedokinjom “A” također danas čeka presudu Državnog suda.

Prvostepena presuda biće također izrečena i prijedorskim policajcima Darku Mrđi, Zoranu Babiću i Radenku Marinoviću za ubistva, prisilne nestanke i premlaćivanja bošnjačkog stanovništva 1992. godine.