Danas izvlačenje grupa za Svjetsko prvenstvo u Rusiji

Objavljeno prije 12 mjeseci

U petak od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu počinje ždrijeb grupa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Ždrijeb je u Moskvi u Palači Kremlj, a Goal donosi sve detalje i sve što trebate znati uoči ždrijeba.

Kako se određuju grupe?

Jakosne grupe za SP određene su prema FIFA ljestvici za oktobar 2017. godine. U svakoj od četiri je po osam reprezentacija, ovaj put, za razliku od prethodnih svjetskih prvenstava, jakosne grupe nisu rađene prema geografskom ključu.

Među nositeljima je Rusija, kao domaćin, i ona će biti u grupi A, svi su ostali raspoređeni prema FIFA renkingu (u zagradama).

Nositelji 2. grupa 3. grupa 4. grupa
Rusija (domaćin) Španjolska (8) Danska (19) Srbija (38)
Njemačka (1) Peru (10) Island (21) Nigerija (41)
Brazil (2) Švicarska (11) Kostarika (22) Australija (43)
Portugal (3) Engleska (12) Švedska (25) Japan (44)
Argentina (4) Kolumbija (13) Tunis (28) Maroko (48)
Belgija (5) Meksiko (16) Egipat (30) Panama (49)
Poljska (6) Urugvaj (17) Senegal (32) Južna Koreja (62)
Francuska (7) Hrvatska (18) Iran (34) Saudijska Arabija (63)

PROCEDURA

Naravno, puno će poznatih osoba biti u Moskvi, a trofej će na pozornicu donijeti najbolji strijelac u historiji svjetskih prvenstava Miroslav Klose.

Ždrijeb će voditi bivši engleski reprezentativac Gary Lineker i sportska novinarka Marija Komandnaja, a pomagat će član reprezentacije SSSR-a koja je bila u četvrtfinalu SP-a 1958. Nikita Simonjan, a sudjelovat će i Laurent Blanc, Carles Puyol, Cafu, Gordon Banks, Diego Forlan, Fabio Cannavaro i Diego Maradona.

Ni jedan kontinent ne može imati dvije reprezentacije u istoj grupi, izuzev Europe, koja ne može imati više od dvije ekipe u grupi.

Tako da se, primjerice, u istoj grupi s nositeljem Brazilom ili Argentinom ne mogu naći Kolumbija ili Urugvaj iz drugog šešira. Dok Hrvatska ukoliko dobije za nositelja Njemačku, Rusiju, Poljsku…, ne može izvući Dansku, Island, Švedsku i Srbiju, i obratno.