2.9 C
Zenica
Subota, Decembar 7, 2019

Ukupno podjela

Danas je Međunarodni dan muškaraca

Danas je Međunarodni dan muškaraca

Danas je Međunarodni dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca obilježava se 19. novembra, a inauguriran je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima, te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno doprinosa zajednici, porodici, braku i brizi za djecu. Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i tijelu vezani za muškarce, te je važno da od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.

Život muškaraca u svijetu je povezan s fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje posvetiti sopstvenom zdravlju. 

Međunarodni dan muškaraca obilježava se 19. novembra u više od 50 država, uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Države, Singapur, Maltu, Ujedinjenu Kraljevinu, Južnu Afriku, Mađarsku, Irsku, Ganu, Kanadu, Dansku, Austriju, Francusku, Pakistan, Grenadu, Antigvu i Barbudu, Sveti Kristofor i Nevis, Grenadu i Italiju, a globalna potpora za proslavu je široka.

Danas je Međunarodni dan muškaraca
Zenica
fog
2.9 ° C
3 °
2.8 °
100 %
0.5kmh
75 %
sub
5 °
ned
9 °
pon
7 °
uto
4 °
sri
-0 °
Danas je Međunarodni dan muškaraca

Posljednje objavljeno