Danas konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Objavljeno prije 4 mjeseca

Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će zastupnicima biti uručena uvjerenja o dodjeli mandata. Sama dodjela uvjerenja bit će održana prije početka sjednice.

Na predloženom dnevnom redu nalazi se davanje svečane izjave poslanika a zatim i izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma i izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Budući da je ovo konstituirajuća sjednica, njome će predsjedavati najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Zastupnici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave. Nakon toga, bira po se jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Sa prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma najviše poslanika imat će SDA sa osam poslanika, a slijede ih stranke okupljene oko HDZ-a od kojih će ukupan broj poslanika iznositi pet, te SDP sa istim brojem poslanika. DF će imati tri poslanika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH bit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog poslanika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Ovakav poredak napravljen je shodno Odluci o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine koju je donijela Centralna izborna komisija BiH je 6. novembra.