7.5 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Daske za rezanje mesa ne smijete prati samo vodom?!

    Daske za rezanje mesa ne smijete prati samo vodom?!

    Ako ih perete samo s vodom i deterdžentom za suđe nakon korištenja, nemojte više, upozoravaju stručnjaci s portala Expert Home Tips.

    Ostaci sirovog mesa mogu ostati zarobljeni na hladnoj površini daski za rezanje pa je u tom slučaju potrebno učiniti nešto više. Sirovo meso može sadržavati brojne bakterije, uključujući E.Coli i salmonelu, prenosi 24 sata.

    Preporučuje se najprije oprati toplom vodom i deterdžentom te potom natopiti dasku u izbjeljivač. On će sterilizirati dasku i uništiti bakterije. Kako biste zaštitili ruke, svakako nosite gumene rukavice. Druga opcija je da nakon pranja deterdžentom stavite dasku i u perilicu za suđe te je operete na najvišoj mogućoj temperaturi. Meso se preporučuje rezati na plastičnim daskama, a nikako na drvenim jer se one odljepljuju pri visokim temperaturama i tako propadaju. Osim toga, sirovo meso se lakše zaglavi u pukotinama drveta zbog čega se teže vadi, pere i ispire pa je rizik od infekcije uvijek prisutan.

    Idealno je imati plastične daske za meso, a drvene za povrće. Život ćete sebi olakšati i ako jednu veliku drvenu dasku ostavite samo za posluživanje. Na njoj nemojte rezati ništa već samo poslužujte hranu. Izgledat će efektno, a vi ćete je imati dugi niz godina.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Ako ih perete samo s vodom i deterdžentom za suđe nakon korištenja, nemojte više, upozoravaju stručnjaci s portala Expert Home Tips.

    Ostaci sirovog mesa mogu ostati zarobljeni na hladnoj površini daski za rezanje pa je u tom slučaju potrebno učiniti nešto više. Sirovo meso može sadržavati brojne bakterije, uključujući E.Coli i salmonelu, prenosi 24 sata.

    - Reklama -

    Preporučuje se najprije oprati toplom vodom i deterdžentom te potom natopiti dasku u izbjeljivač. On će sterilizirati dasku i uništiti bakterije. Kako biste zaštitili ruke, svakako nosite gumene rukavice. Druga opcija je da nakon pranja deterdžentom stavite dasku i u perilicu za suđe te je operete na najvišoj mogućoj temperaturi. Meso se preporučuje rezati na plastičnim daskama, a nikako na drvenim jer se one odljepljuju pri visokim temperaturama i tako propadaju. Osim toga, sirovo meso se lakše zaglavi u pukotinama drveta zbog čega se teže vadi, pere i ispire pa je rizik od infekcije uvijek prisutan.

    - Reklama -

    Idealno je imati plastične daske za meso, a drvene za povrće. Život ćete sebi olakšati i ako jednu veliku drvenu dasku ostavite samo za posluživanje. Na njoj nemojte rezati ništa već samo poslužujte hranu. Izgledat će efektno, a vi ćete je imati dugi niz godina.

    Zenica
    clear sky
    7.5 ° C
    7.5 °
    7.5 °
    81 %
    1.4kmh
    4 %
    pet
    16 °
    sub
    19 °
    ned
    23 °
    pon
    25 °
    uto
    26 °