Delegacija MO i OS BiH na sastanku u Budvi

Objavljeno prije 6 mjeseci

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš predvodiće delegaciju BiH na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje (A-5), koji će biti održan danas i sutra u Budvi.

Riječ je o finalnom događaju koji Ministarstvo odbrane organizuje u kontekstu ovogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore ovom Inicijativom.

Domaćini sastanka u Budvi će biti premijer Crne Gore Duško Marković, te ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Osim Delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju će predvoditi Pendeš, na sastanku će učestvovati i drugi ministri i visoki predstavnici država članica “A-5”.

Najavljen je dolazak ministara odbrane Hrvatske, Damira Krstičevića, Makedonije, Radmile Šekerinske, Kosova, Rustema Beriše, te Albanije, Olte Džačke.

Sastanku će prisustvovati državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slovenije, Miloš Bizjak, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije, Aleksandar Živković, te Lora Kuper, pomoćnica asistenta američkog državnog sekretara za odbranu, prenijeli su crnogorski mediji.

Sastanak će biti održan u hotelu Splendid u Bečićima, sa početkom u 09:30 časova, a istog dana u 13:45 časova, biće potpisana Zajednička izjava ministara odbrane država članica A-5.

Američko-jadranska povelja je regionalna partnerska inicijativa, čiji je glavni cilj pružanje podrške evroatlanskim procesima u jugoistočnoj Evropi.

Inicijativu su 2003. godine pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija i Sjedinjene Američke Države, a Bosna i Hercegovina i Crna Gora su aktivni učesnici od 2008. godine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.