Dodik i Čović dogovorili postizbornu koaliciju

Objavljeno prije 10 mjeseci

Čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik i Dragan Čović, najavili su koaliciju te dvije stranke nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini, raspisanih za 7. listopada, prenosi Fena.

Njih su dvojica takvu potvrdu dali nakon sastanka u ponedjeljak u Mostaru, rekavši kako na izborima očekuju “veliku pobjedu dvije stranke”.

Čović je potvrdio da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na razini države poslije izbora.

Zbog toga što nije izmijenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine, rekao je Čović, HDZ BiH sada traži partnere prije izbora kako bi u listopadu ostvario sigurnu pobjedu.

“Izborni zakon se nije izmijenio i što se tiče HDZ-a BiH i partnera koji će biti s nama u vlasti, moramo se dalje organizirati da apsolutno dobijemo izbore i da onda u miru čekamo implementaciju izbornog rezultata i uspostavu vlasti bez ikakve krize na razini Bosne i Hercegovine”, naglasio je Čović.

Dodik je rekao da SNSD sa svojim partnerima “očekuje najveću pobjedu do sada”.

I njemu je žao, kako prenosi agencija Beta, što nije došlo do izmjena Izbornog zakona te apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike.

“Bosna i Hercegovina može da bude stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno da usložni međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svako bira svoje predstavnike”, rekao je Dodik.

HDZ BiH zastupa princip da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda ne treba biti izabran većinskim glasovima Bošnjaka kao ranije, kada je izabran Željko Komšić, ukazuje Beta.

Upitani o dolasku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevo, čiji je posjet najavljen za 20. svibnja, Dodik je kazao da je Erdogan “veliki državnik, ali se previše miješa u unutrašnja pitanja u Bosni i Hercegovini”, dok Čović nije htio komentirati taj događaj.