Dodik odlikovao četničkog vojvodu Andriju Mandića (VIDEO)

Dodik I Mandić
Dodik i Mandić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je u utorak, 30. maja Ordenom časti sa zlatnim zracima predsjednika Nove srpske demokratije i poslanika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića.

Mandić je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), najbrojnijeg političkog saveza koji je od izbora 2020. dio vladajućih snaga u Crnoj Gori. On je, uz još jednog lidera DF, Milana Kneževića, te osam srpskih i dva ruska državljanina, optužen u slučaju “državni udar”, za pripremu nasilne promjene vlasti na dan izbora 2016. godine u toj državi. U prvostepenom postupku su osuđeni na zatvorske kazne, koje je ukinuo Apelacioni sud i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Mandić bezrezervno podržava i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a Demokratski front, na čijem je čelu, je blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pozicionirao se kao politički lider Srba u Crnoj Gori. Dodijeljena mu je titula četničkog vojvode 2007. po oporuci četničkog vojvode Mila Rakočevića.

Prethodno je iz Dodikovog kabineta saopšteno da se orden Mandiću dodjeljuje “za priznat javni rad i dostignuća, kao i za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Crne Gore i Republike Srpske”.

Prethodni članakVelika mogućnost poplava u BiH u naredna tri dana
Naredni članakWHO: Očekivani životni vijek se produžava za oko deset godina za one koji prestanu pušiti u 30-im godinama