Dragi roditelji izvedite djecu kad je hladno i ima snijega

Objavljeno prije 2 godine

Što je vani hladnije, to je u zraku manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i previše toplom prostoru. Što je češće budete izvodili van, bit će zdravija.

Dolaskom zimskih mjeseci i hladnih dana mnogi roditelji boje se svoju djecu izvesti van zbog prehlada i razbolijevanja. Parkovi i igrališta su prazni, a djeca se više igraju kod kuće i u igraonicama, gdje ih vrebaju virusi u zatvorenom prostoru.

Evo nekoliko savjeta za boravak djece vani tokom zimskih mjeseci:

Bebe do prve godine života mogu i trebaju boraviti vani svaki dan najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura zraka ispod -10, kada puše jak vjetar, kada je magla, snježna mećava i kada je jako vlažno. U svim ostalim situacijama preporučuje se boravak djece do prve godine u trajanju do pola sata, a za stariju djecu duže. Ako je jako hladno, starija djeca mogu boraviti u nekoliko navrata kroz dan po pola sata.

Boravak na svježem zraku pomaže u jačanju imuniteta i čisti dišne puteve.

Boravak na dnevnoj svjetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči.

Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt s prirodom, da skuplja lišće i jesenske plodove, te da se grudva i sanjka.

Starija djeca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući televizor. Ove promjene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja djece, i sve je više djece koja imaju problem s debljinom, povećanim šećerom ili visokim krvnim tlakom. Roditelji puno rade i boje se svoju djecu pustiti van samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno pa ni ne izvode djecu van. U britanskom časopisu “The Guardian” postoji tekst u kojemu piše da današnja djeca provode manje vremena vani nego zatvorenici. Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dijete iz Velike Britanije u protekloj godini nije bilo u parku, šumi, na plaži niti jednom, a više od 75 posto djece provede vani manje od sat vremena dnevno, a zimi se ovo vrijeme smanji na nevjerojatnih 10 minuta dnevno, koje se opet svede na odvođenje u školu ili vrtić.