Dugotrajno uzimanje antibiotika – rizik od raka veći za 73%

Objavljeno prije 2 godine

Ako uzimate antibiotike 15 dana ili duže, rizik od dobijanja raka crijeva može da poraste za čak 73 odsto, pokazala je studija objavljena u uglednom gastroenterološkom časopisu “Gut”.

Naučnici su otkrili da dugoročno korištenje antibiotika povećava rizik od dobijanja polipa, malih izraslina na zidu crijeva koji mogu da postanu kancerogeni.

Ako uzimate lijekove u četrdesetim i pedesetim godinama, situacija je rizičnija nego ako to činite u dvadesetim i tridesetim.

Ovi rezultati ujedno su potvrdili teoriju da crijevne bakterije igraju ključnu ulogu u sprječavanju dobijanja karcinoma.

Iako se antibiotici generalno propisuju na nedjelju dana, stanja poput akni ili tuberkuloze mogu da zahtijevaju dugotrajno liječenje.

Naučnici su proučavali podatke više od 16.000 žena starijih od 60 godina. Samo dva mjeseca korištenja antibiotika između 20. i 39. godine povećava rizik od nastanka polipa za 36 odsto. Žene koje uzimaju antibiotike u četrdesetim i pedesetim imaju 69 odsto veći rizik od žena koje nisu uzimale lijekove.

U posljednje četiri godine korištenje antibiotika nije bilo povezano s rizikom dobijanja polipa, a ova saznanja ukazuju na to da bi, ako ovo istraživanje potvrde druge studije, korištenje antibiotika trebalo da bude strogo ograničeno, poručuju naučnici.

Ipak, ističe se da je neophodno sprovesti dalja istraživanja i da ljudi ne bi trebalo da prestanu da koriste antibiotike koje trenutno piju.

Broj polipa koji postanu kancerogeni nije poznat, kažu naučnici.