Džeko ispisuje historiju i postaje heroj Rome

Objavljeno prije 2 godine

Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, uskoro bi mogao postati legenda Rome.

Dijamant je već postigao 20 golova ove sezone i može postati najbolji strijelac u historiji Rome, piše Corriere dello Sport.

Kako? Pa, tek smo na polovini sezone, a sjajni bh. napadač već je postigao 14 golova u Serie A, pet u Evropskoj ligi i jedan u Kupu. A rijetki današnji navijači sjećaju se čovjeka koji je zabio najviše golova u sezoni za Romu.

Argentinac Pedro Manfredini 1960/61, kada je Roma osvojila svoj jedini evropski trofej, Kup velesajamskih gradova pobjedom u finalu nad Birminghamom, zabio je 34 gola, što je i dalje klupski rekord!

Postigao je 20 u prvenstvu, 12 u spomenutom evropskom takmičenju i dva u Kupu Italije. Džeko je 14 golova udaljen od njega, ali pred Dijamantom je još 17 ligaških okršaja, a Roma je još u igri i u Kupu i Evropskoj ligi.

Ukoliko Džeko zadrži učinak od 0,69 golova po utakmici, prestići će Manfredinija i postati klupska legenda!

Gabriela Batistutu skinut će vrlo brzo, jer njegov je rekord 21 gol u sezoni, kao i Pruzza i Balba (22), Da Costu (23), Rudija Völlera (25)…

A najveći Romin igrač svih vremena Francesco Totti u svojoj najplodnijoj sezoni došao je do 32 gola, osvojivši Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac u Evropi (26 ligaških golova).