Erdogan pozvao svijet da ustane protiv Izraela

Objavljeno prije 9 mjeseci

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari da je novousvojeni izraelski zakon o nacionalnoj jevrejskoj državi dokaz da je Izrael nesumnjivo najviše cionistička, fašistička i rasistička država na svijetu. Pozvao je islamski i kršćanski svijet, te demokratske države da ustanu protiv Izraela.

“Taj zakon je dokaz koji ne ostavlja mjesta nikakvoj sumnji u to da je Izrael najviše cionistička, fašistička i rasistička država u svijetu”, poručio je Erdogan u obraćanju sastanka Kluba zastupnika u turskom parlamentu iz reda vladajuće Stranke pravde i razvonja (AK Parti).

Erdogan je pozvao islamski i kršćanski svijet i sve demokratske i slobodarske države i pokrete u svijetu da ustanu protiv Izraela.

On je također kazao kako nema razlike između zablude o arijevskoj rasi koju je gajio nacistički lider Adolf Hitler i aktuelnog stava izraelskih vlasti da tamošnja sveta zemlja pripada samo Jevrejima.

“Hitlerov duh, koji je svijet vukao u propast, oživio je među nekim izraelskim vođama”, rekao je turski predsjednik Erdogan.

Ističući kako Turska nakon provedenih izbora i prelaska s parlamentarnog na predsjednički sistem nastavlja ekonomski i svaki drugi progres još odlučnijim i sigurnijim koracima, Erdogan je poručio da strani i domaći investitori, kao i finansijski krugovi i javnost mogu imati potpuno povjerenje u svijetlu budućnost Turske.

“Oni koji danas investiraju u Tursku će sutra biti oni s najvećim profitom. Kontakt velikim investitorima sada je direktno ured predsjednika Turske”, poručio je Erdogan.

Podsjetivši da je Turska u proteklih deceniju i pol odoljela mnogim napadima i igrama, Erdogan je kazao da je ta zemlja danas postala ugledna u regiji i svijetu i to ponajviše vjerom u njen narod.

“Vjerovali smo narodu i sebi i nismo posustajali u svojim odlučnim stavovima pa smo gradili, razvijali i bogatili našu zemlju”, kazao je Erdogan u obraćanju zastupnicima AKP-a u novom sazivu turskog parlamenta.

On je kazao kako rukovodstvo Turske vodi uporednu borbu za političku i ekonomsku nezavisnost i slobodu te je poručio da turski narod može biti uvjeren u pobjedu.

“Uskoro, uz Božiju pomoć, ćemo ostvariti velike ekonomske napretke. Bez obzira šta naši neprijatelji radili, neće moći zaustaviti rast, razvoj i progres Turske”, zaključio je Erdogan.