Ukupno podjela

Evropa stavila 17 država na “crnu listu” poreskih utočišta

Evropa stavila 17 država na “crnu listu” poreskih utočišta

Ministri finansija Evropske unije usvojili su danas “crnu listu” poreskih utočišta, na kojoj je 17 država van Evropske unije, koje, kako je saopšteno, ne sarađuju u poreskim pitanjima, izjavio je francuski ministar finansija Bruno le Mer.

Na listi su Američka Samoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Južna Koreja, Makao, Maršalska ostrva, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad i Tobago, Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati, saopštili su evropski zvaničnici, prenosi Tanjug.

Još 47 država je, prema riječima Le Mera, uključeno na takozvanu “sivu listu”, na kojoj se nalaze države koje trenutno nisu usklađene sa standardima EU, ali su se obavezale da će izmijeniti svoje poreske propise.

“Države koje se nalaze na ‘crnoj listi’ bi mogle izgubiti pristup sredstvima EU. Druge potencijalne kontramjere će biti donijete u narednim nedjeljama”, izjavio je Le Mer.

Prethodno je britanski list “Financial Times” prenio da bi države morale da ispoštuju tri kriterijuma ili da obećaju da će reformisati svoje poreske sisteme kako bi izbjegle pojavljivanje na toj listi.

Države moraju da imaju pravedne poreske propise, što, prema definiciji EU, podrazumijeva da ne nude povlaštene mjere ili aranžmane koji omogućavaju kompanijama da prebace profit kako bi izbjegle plaćanje poreza.

Države, takođe, moraju ispoštovati standarde o transparentnosti i implementirati mjere za sprečavanje prebacivanja profita koje je ustanovila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Zenica
broken clouds
18 ° C
18 °
18 °
93 %
1kmh
75 %
pet
25 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno