Ukupno podjela

Evropski sud zaštitio intelektualno vlasništvo na internetu

Evropski sud zaštitio intelektualno vlasništvo na internetu

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je u utorak najviši sud Evropske unije, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama, prenose agencije.

Regulatori kažu kako nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnike i izdavače prava na zaradu.

Odluka Evropskog suda pravde (ECJ) uslijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj ‘skinuo’ fotografiju Cordobe sa internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole.

Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.

Serija parnica

“Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internetskoj stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora”, kažu suci.

“Objavom na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici.”

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konsultant Nils Rauer.

“Ideja je da mi kao društvo moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Evropske komisije, Evropskog parlamenta i suda je upravo to”, dodao je.

Zenica
clear sky
13 ° C
13 °
13 °
93 %
1.5kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno