Forbes: BiH najgora za biznis u Evropi

Objavljeno prije 1 godina

Američki magazin Forbes objavio je novu listu zemalja poredanih po uslovima za vođenje biznisa. Bosna i Hercegovina se našla na veoma lošem 97. mjestu od 153 države, i najgore je rangirana u regionu ali i u cijeloj Evropi, piše BiznisInfo.
Američki magazin mjeri uslove za razvoj biznisa u zemljama kroz analizu nekoliko kategorija, među kojima su porezi, lične i ekonomske slobode, imovinska prava, inovacije, tehnologije, korupcija, birokratija i zaštita investitora.

Forbes za ovu godinu predviđa brzinu rasta bh. ekonomije od 2 posto, a BDP po glavi stanovnika procjenjuje na 4.700 dolara. Za nezaposlenost navodi da je 25,4 posto.

Najbolju poziciju u regionu zauzima Slovenija, koja je na 32. mjestu, a slijede Hrvatska na 51. i Makedonija na 63. Crna Gora je na 68. mjestu a Srbija na 69, dok je Albanija 71.

Najbolja zemlja za biznis na svijetu je Velika Britanija a najgora Čad.

Ovako je rangirana BiH po kategorijama:
Trgovinske slobode 42
Monetarne slobode 33
Imovinska prava 115
Inovacije 122
Tehnologije 68
Birokratija 145
Zaštita investitora 60
Korupcija 72
Lične slobode 92
Poreska opterećenja 111
– Bosna i Hercegovina ima tranzicijsku ekonomiju sa ograničenim tržišnim reformama. Ekonomija je ovisna o izvozu metala, energije, tekstila i namještaja, kao i o doznakama dijaspore i generalno pomoći iz inostranstva, navodi Forbes.

Dodaje da decentralizovana vlast sputava reforme i koordinaciju ekonomske politike, dok preglomazna birokratija i podijeljeno tržište obeshrabruju reforme.

Strane banke, prvenstveno iz Austrije i Italije, kontrolišu većinu bankarskog sektora. Privatni sektor u BiH sporo raste, a strane investicije su opale od 2007. godine.

Visoka stopa nezaposlenosti je najozbiljniji makroekonomski problem, a nivo sive ekonomije je veliki, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Kao glavne ekonomske prioritete za BiH Forbes navodi ubrzanje EU integracija, jačanje fiskalnog sistema, reformu javne administracije, učlanjenje u Svjetsku trgovinsku organizaciju, osiguranje ekonomskog rasta i razvoj konkurentnog privatnog sektora.