30 C
Zenica
Četvrtak, August 22, 2019

Ukupno podjela

Guterres: Želim vidjeti i državu Palestinu i državu Izrael

Guterres: Želim vidjeti i državu Palestinu i državu Izrael

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN), izjavio je da je dvodržavno rješenje jedino moguće rješenje za izraelsko-palestinsko pitanje kao i za samu uspostavu mira u čitavom regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

“To je jedini način da bi se uspostavili stabilnost, mir, prosperitet i razvoj u regionu”, kazao je Guterres na sastanku s Odborom za prava Palestinaca, održanom u sjedištu UN-a u New Yorku.

Pohvalio je Odbor zbog, kako je rekao, napora koje poduzima kako bi pomogli da Palestinci uživaju svoja ljudska prava i slobode.

“Uvijek sam govorio da bih želio vidjeti državu Palestinu i državu Izrael, obje sa Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Guterres.

Upozorio je na, kako je kazao, vrlo negativne trendove na terenu koji bi mogli voditi situaciji u kojoj bi postojala samo jedna država.

Naglasio je da bi takvo stanje bilo oprečno legitimnim nacionalnim, historijskim i demokratskim aspiracijama Izraelaca i Palestinaca.

Na kraju je istakao da je naseljavanje i širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu ilegalno prema postojećim rezolucijama UN-a i međunarodnom pravu.

Napomenuo je i kako su takvi postupci najveća prepreka miru u regionu.

IzvorAA
Zenica
scattered clouds
30 ° C
30 °
30 °
40 %
2.6kmh
40 %
čet
28 °
pet
24 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
27 °

Posljednje objavljeno