Hodanje pozitivno utiče na aktivnosti mozga

Objavljeno prije 2 godine

Hodanje pozitivno utiče na aktivnosti mozga, ali i na zdravlje srca, gubitak težine, gustinu kostiju i nivo holesterola, rezultati su istraživanja. Hodanje poboljšava kreativno razmišljanje povećanjem hipokampusa, dijela mozga zaduženog za verbalnu memoriju i učenje.

Oni koji hodaju 10.000 koraka dnevno upola će smanjiti rizik od prerane smrti.

Hodanje, kao “čudesan lijek”, takođe, pozitivno utiče na gustinu kostiju i nivoe holesterola, kao i raspoloženje i funkcije mozga.

U studiji Univerziteta Stanford, koja je rađena 2014. godine, utvrđeno je da hodanje poboljšava kreativno razmišljanje (generisanje ideja i način kako ih sprovesti), piše “Dejli mejl”.

U studiji se navodi da nije važno gdje, već je samo važno da se hoda na otvorenom ili u zatvorenom. Takođe, nije važan ni intezitet hodanja – nije potrebno da se čovjek oznoji, ali je poželjno, pa su, u tom smislu, istraživači analizirali neaerobno hodanje.

Hodanje, takođe, utiče na depresiju i anksioznost, iako nije jasno zašto. Čak je utvrđeno da je, kada je riječ o kardiovaskularnom zdravlju, hodanje bolje od trčanja.

Istraživači su pratili 3.000 ispitanika, kojima je dat pedometar koji mjeri korake koje pređete, u periodu od oko 15 godina.

Utvrđeno je da su oni koji su prešli sa 1.000 koraka dnevno na 10.000 dnevno, sedam dana u nedjelji, skoro prepolovili rizik od prerane smrti.