9.4 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Hodžić: Sirutka je dragocjena tekućina

    Hodžić: Sirutka je dragocjena tekućina

    Sirutka je tekućina koja se izdvaja u procesu proizvodnje sira.

    Njena primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina. Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).

    Potvrdu o njenim zdravstvenim benefitima potvrdio je i mr. sci. dr. ortoped Faruk Hodžić koji smatra da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.

    On ističe da je najvrijednija komponenta sirutke protein.

    “Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi”, navodi doktor Hodžić.

    Hodžić: Sirutka je dragocjena tekućina

    Sirutka i proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportista.

    Koristi se kao dodatak prehrani za povećanje mršave mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima, kostima i vezivnom tkivu.

    Sirutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga.

    Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre i sprečavaju osteoporozu. Preporučuje se atletičarima, trudnicama, djeci i starijim ljudima.

    “Koliko mi je poznato, trenutno na prostoru BiH, a i šire jedino Zenička industrija mlijeka d.d. Zenica proizvodi kiselu sirutku na potpuno prirodan način, bez ikakvih aditiva i konzervansa i ja je rado preporučujem svojim pacijentima i sportistima”, ističe doktor Hodžić.

    Zbog toga što povećavaju nivoe glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobrog stanja imunog sistema.

    Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju jer djeluju na smanjenje nivoa kortizola i povećanje razine serotonina.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Sirutka je tekućina koja se izdvaja u procesu proizvodnje sira.

    Njena primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina. Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).

    - Reklama -

    Potvrdu o njenim zdravstvenim benefitima potvrdio je i mr. sci. dr. ortoped Faruk Hodžić koji smatra da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.

    - Reklama -

    On ističe da je najvrijednija komponenta sirutke protein.

    - Reklama -

    “Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi”, navodi doktor Hodžić.

    Hodžić: Sirutka je dragocjena tekućina

    Sirutka i proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportista.

    Koristi se kao dodatak prehrani za povećanje mršave mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima, kostima i vezivnom tkivu.

    Sirutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga.

    Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre i sprečavaju osteoporozu. Preporučuje se atletičarima, trudnicama, djeci i starijim ljudima.

    “Koliko mi je poznato, trenutno na prostoru BiH, a i šire jedino Zenička industrija mlijeka d.d. Zenica proizvodi kiselu sirutku na potpuno prirodan način, bez ikakvih aditiva i konzervansa i ja je rado preporučujem svojim pacijentima i sportistima”, ističe doktor Hodžić.

    Zbog toga što povećavaju nivoe glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobrog stanja imunog sistema.

    Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju jer djeluju na smanjenje nivoa kortizola i povećanje razine serotonina.

    Zenica
    overcast clouds
    9.4 ° C
    9.4 °
    9.4 °
    81 %
    1.8kmh
    93 %
    sri
    9 °
    čet
    11 °
    pet
    17 °
    sub
    19 °
    ned
    23 °