22.9 C
Zenica
Srijeda, Juni 26, 2019

Ukupno podjela

Hrvatska danas počinje gradnju Pelješkog mosta

Hrvatska danas počinje gradnju Pelješkog mosta

Danas će u Stonu predstavnici ”Hrvatskih cesta” zastupništvu ”China Road and Bridge Corporationa” (CRBC) predati svu potrebnu dokumentaciju, otvorit će se dnevnik radova i potpisati zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao.

Time počinje teći ugovoreni rok za gradnju mosta, koji mora biti završen za 36 mjeseci. Istog dana kineski će izvođač na gradilištu mosta postaviti ploču s osnovnim podacima o projektu, prenijela je Fena.

CRBC će u posao biti uveden tri mjeseca nakon što je u Dubrovniku potpisan 2,08 milijardi kuna vrijedan ugovor o gradnji mosta Pelješac s pristupnim cestama. Ovo je već drugo uvođenje u posao konzorcija na gradilište Pelješkog mosta, samo što je prije 11 godina konzorcij bio domaći, a danas je kineski.

Evropska unija projekt sufinansira sa 357 miliona eura, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta premašuje 526 miliona eura, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona eura. Trenutno je u toku konkurs za 480 miliona kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine provest će se za treću i četvrtu.

Izgradnji mosta su se protivili političari u BiH koji su tražili obustavu gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija i omogući pristup BiH otvorenom moru.

Zenica
few clouds
22.9 ° C
23 °
22.8 °
78 %
1kmh
20 %
sri
28 °
čet
29 °
pet
22 °
sub
22 °
ned
24 °

Posljednje objavljeno