Hrvatska i BiH brutalno postupaju sa migrantima?

Objavljeno prije 9 mjeseci

Nakon što je britanski “The Guardian” objavio reportažu u kojoj tvrdi da Hrvatska i BiH brutalno postupaju sa migrantima, nadležno hrvatsko ministarstvo to negira i tvrdi da nema nelegalnog vraćanja migranata u BiH.

“The Guardian” je, naime, objavio opširnu reportažu o migrantima u BiH i Hrvatskoj, a u fokus je stavljena brutalnost hrvatske policije prema izbjeglicama, sa svjedočenjima onih koji su smješteni u Velikoj Kladuši a koji govore o razbijenim mobilnim telefonima, krađi, nasilju i napadu pasa.

Migranti su novinarima Gardijana ispričali da tu čekaju rješenje svog statusa ili priliku za ulazak u Zapadnu Evropu.

Navodi se, međutim, da svi oni svjedoče o nasilju koje, kako se navodi, nije moguće dokazati.

“Prije deset dana su nam uzeli sav novac koji smo imali. Više od 1.000 evra. Pocijepali su mi pasoš i mlatili su nas pendrekom. Rizikujemo život u brdima. Ne spavamo, možda ćemo umrijeti. U redu, policija nas uhvati i vrati nazad, to razumem. Ali zašto nas tuku? Zašto nas ponižavaju”, zapitao je jedan Alžirac u izjavi za “The Guardian”

Ističe se da je u BiH prošle godine ušlo manje od 1.000 migranata, a ove je godine ta brojna mnogo viša, najmanje 9.000 izbjeglica.

Većina ih, kažu, dolazi iz Avganistana, Irana i Sirije, a na putu su između dvije i tri godine.

Zvanični Zagreb, međutim, negira policijsko nasilje nad migrantima.

“Nema policijskog nasilja i nelegalnog vraćanja migranata u BiH”, tvrdi za DW hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz tog resora tvrde i da „u svim dosadašnjim slučajevima provjeravanja primljenih informacija o fizičkom nasilju policajaca nad migrantima ili oduzimanja njihove imovine nije zabilježena upotreba sredstava prisile“, da se poštuju osnovna prava i dostojanstvo migranata te im se omogućava pristup sistemu međunarodne zaštite.

“Republika Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom ima aktivan i uspešan readmisioni sporazum na osnovu kojeg se u BiH vraćaju osobe koje su ilegalno ušle iz BiH”, odgovarili su iz hrvatskog MUP-a na pitanje o (ne)zakonitim vraćanjima migranata.

Kažu da je u prošloj godini uhvaćeno 4.808 osoba u nezakonitom prelasku državne granice, a u prvih sedam mjeseci ove godine 3.172 osobe.

DW, pak, dodaje da ožiljci i modrice koje ti migranti pokazuju govore nešto drugo, pa aktivisti traže da nadziru policiju.

Navode da su fotografije pretučenog Alčirca na društvenim mrežama prvo objavila humanitarna organizacija “No Name Kitchen”.

Volonteri ove organizacije, navodi se, rade s izbjeglicama u Šidu i Velikoj Kladuši obezbjeđujući im hranu, pokrivače, odjeću i tuševe.

Takođe, dio su mreže koja izvještava o nasilju policije nad migrantima na balkanskoj ruti.

Na internet stranici ove mreže (borderviolence.eu) od početka 2017. godine dokumentovano je oko 200 slučajeva policijskog nasilja na granicama između Srbije i Hrvatske, Srbije i Mađarske, te BiH i Hrvatske.

“Imamo jedan ili dva nova slučaja svakog dana. Nemamo ni kapaciteta da zabilježimo sve”, kaže Mark Pratlusa, član ove organizacije, za DW.

“Nasilje se dešava sistematski i to možete vidjeti svaki dan ako odete u izbjeglički kamp i samo pitate. Juče smo bili na autobuskoj stanici, gdje je nakon povratka iz Hrvatske spavalo 25 ljudi, od čega je njih 14 prebijeno, neki s polomljenim rebrima”, tvrdi on.

Migranti vraćeni na teritoriju BiH tvrde da se hrvatska policija ponaša brutalno, piše DW.

Jedna 47-godišnja Iranka s vidljivim povredama na licu, rukama i nogama, kaže da su policajci udarali nju i njenog 14-godišnjeg sina bez ikakvog razloga. Takođe su im oduzeli novac, telefone i laptop.

“Tokom protekle dvije nedjelje zabilježili smo 17 slučajeva nasilnog vraćanja žena iz Slovenije i Hrvatske nazad u BiH, od čega je gotovo polovina slučajeva uključivala i maljoletnike“, navodi se u izvještaju organizacije “Are You Syrious”, prenio je DW.