Inauguracija 20. novembra: Na šta se zaklinju članovi Predsjedništva BiH

Objavljeno prije 6 mjeseci

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva, u roku ne dužem od petnaest (15) dana, računajući od datuma potvrde službenih izbornih rezultata od Centralne izborne komisije BiH za nivo Predsjedništva.

Tako će se polaganje zakletve novoizabranih članova Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika desiti u utorak 20. novembra.

Konstitutivna sjednica otvorena je za javnost.

Za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući sljedeću svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije.

Predsjedavajući Predsjedništva biva zamijenjen nakon osam mjeseci, po principu rotacije članova Predsjedništva, u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Džaferović je osvojio 212.581 glasova ili 36,6 posto, Komšić 225.500 glasova ili 52,6 posto, dok je Dodik osvojio 368.210 glasova ili 53,8 posto.

Kako je ranije najavljeno, Dodik je izrazio želju da prije polaganja zakletve u Sarajevu, posebnu zakletvu položi pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

To će učiniti sutra 19. novembra na konstitutivnoj sjednici novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci.