19.8 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Ove godine je manje komaraca, naučnica objasila razlog

    Ove godine je manje komaraca, naučnica objasila razlog

    S ovogodišnjim sušnijim početkom ljeta, mnogi primjećuju manju učestalost pojave komaraca. Nataša Knap iz slovenačkog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju objasnila je da su glavni faktori koji utiču na broj i raznolikost komaraca visoke temperature i stajaća voda, poput močvara, bara i riječnih rukavaca.

    Voda i temperatura su glavni faktori koji utiču na broj i raznolikost komaraca. Njima je apsolutno potrebna voda za razvoj, jer sve vrste komaraca polažu jaja u njoj, objasnila je Knap. 

    “Za neke vrste, močvare, bare i obale rijeka su bolje, dok je za druge dovoljna mala količina vode ostavljena u vazi na groblju ili u posudi nakon kiše”, dodala je, prenosi Metropolitan.

    Temperatura je ono što ubrzava razvoj komaraca. Na višim temperaturama, oni se transformišu u odrasle komarce u roku od nekoliko dana, dok na nižim temperaturama životni ciklus može trajati duže. 

    “Prema iskustvima u Sloveniji, krajem proljeća vidimo više poplavama sklonih, domaćih vrsta komaraca, dok ljeti broj invazivnih tigrastih komaraca počinje da raste”, objasnila je Knap.

    U okviru praćenja komentara, koje je u aprilu započeto na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju, u maju je otkrivena velika gustina komaraca, posebno u Pomurskoj i Podravskoj regiji , ali tamo nisu otkriveni virusi. Najveći broj komaraca u Sloveniji otkriven je u dvije regije, u Vipavskoj dolini i u nizinskom dijelu jugoistočne Slovenije, jer tamo ima mnogo površinskih voda, a temperature i količina padavina su također pogodne za komarce.

    Pojedinci mogu smanjiti broj komaraca u neposrednoj blizini svojih domova dosljednim uklanjanjem malih izvora vode, poput kanti za zalijevanje i vaza, te održavanjem čistoće oluka. Inače, glavna zaštita od uboda komaraca je odjeća svijetlih boja, upotreba repelenata i postavljanje mreža za prozore, podsjetila je Knap.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    S ovogodišnjim sušnijim početkom ljeta, mnogi primjećuju manju učestalost pojave komaraca. Nataša Knap iz slovenačkog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju objasnila je da su glavni faktori koji utiču na broj i raznolikost komaraca visoke temperature i stajaća voda, poput močvara, bara i riječnih rukavaca.

    Voda i temperatura su glavni faktori koji utiču na broj i raznolikost komaraca. Njima je apsolutno potrebna voda za razvoj, jer sve vrste komaraca polažu jaja u njoj, objasnila je Knap. 

    “Za neke vrste, močvare, bare i obale rijeka su bolje, dok je za druge dovoljna mala količina vode ostavljena u vazi na groblju ili u posudi nakon kiše”, dodala je, prenosi Metropolitan.

    Temperatura je ono što ubrzava razvoj komaraca. Na višim temperaturama, oni se transformišu u odrasle komarce u roku od nekoliko dana, dok na nižim temperaturama životni ciklus može trajati duže. 

    “Prema iskustvima u Sloveniji, krajem proljeća vidimo više poplavama sklonih, domaćih vrsta komaraca, dok ljeti broj invazivnih tigrastih komaraca počinje da raste”, objasnila je Knap.

    U okviru praćenja komentara, koje je u aprilu započeto na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju, u maju je otkrivena velika gustina komaraca, posebno u Pomurskoj i Podravskoj regiji , ali tamo nisu otkriveni virusi. Najveći broj komaraca u Sloveniji otkriven je u dvije regije, u Vipavskoj dolini i u nizinskom dijelu jugoistočne Slovenije, jer tamo ima mnogo površinskih voda, a temperature i količina padavina su također pogodne za komarce.

    Pojedinci mogu smanjiti broj komaraca u neposrednoj blizini svojih domova dosljednim uklanjanjem malih izvora vode, poput kanti za zalijevanje i vaza, te održavanjem čistoće oluka. Inače, glavna zaštita od uboda komaraca je odjeća svijetlih boja, upotreba repelenata i postavljanje mreža za prozore, podsjetila je Knap.

    Zenica
    overcast clouds
    19.8 ° C
    19.8 °
    19.8 °
    66 %
    1.6kmh
    100 %
    uto
    31 °
    sri
    27 °
    čet
    27 °
    pet
    30 °
    sub
    30 °