5.8 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Intenzivni treninzi ne mogu poništiti štetu od loše prehrane

    Intenzivni treninzi ne mogu poništiti štetu od loše prehrane

    Istraživači sa Sveučilišta Sydney u Australiji otkrili su da su ljudi koji se loše hrane, ali redovito vježbaju, pod istim rizikom od smrti od srčanih bolesti, raka ili nekog drugog uzroka kao netko tko se hrani isto tako, ali ne vježba.

    Iako u svakom slučaju postoje značajne koristi od vježbanja, uključujući opće zdravlje i potencijalne estetske prednosti, istraživači upozoravaju da je zdrava prehrana svejedno neophodna.

    Ljudi koji se loše hrane vjeruju da to mogu nadomjestiti tjelovježbom
    Mnogi ljudi koji se često loše hrane vjeruju da će biti zdravi jer vježbaju, a tom uvjerenju im pridonose potencijalno izgrađeni mišići i sposobnost za napornije kardio treninge. Istraživači upozoravaju da to ipak nije tako. “I redovita tjelesna aktivnost i zdrava prehrana imaju važnu ulogu u promicanju zdravlja i dugovječnosti”, rekla je Melody Ding, izvanredna profesorica pri Sveučilištu u Sidneyju.

    Istraživači, koji su svoja otkrića objavili u utorak u British Journal of Sports Medicine, prikupili su podatke od 360.600 odraslih osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva čiji se podaci nalaze u UK Biobanci.

    Svaki od sudionika je kategoriziran na temelju prijavljenih obrazaca prehrane i vježbanja. Ljudi koji su jeli najmanje pet porcija voća i povrća svaki dan, redovito konzumirali ribu i rijetko jeli crveno meso smatrali su se onima koji se najbolje hrane.

    Oni koji su redovito vježbali također su svrstani u posebnu skupinu. Istraživači su potom usporedili stope smrtnosti od svih uzroka u razdoblju od 11 godina među svim ljudima čiji su podaci prikupljeni. Otkrili su da ljudi s visokokvalitetnom prehranom i koji redovito vježbaju imaju 17 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka od svojih vršnjaka.

    Oni u najzdravijoj skupini imali su 19 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca i 27 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od odabranih vrsta raka nego njihovi vršnjaci.

    “Pridržavanje kvalitetne prehrane i dostatne tjelesne aktivnosti važni su za optimalno smanjenje rizika od smrti od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i raka”, rekao je u izjavi Joe Van Buskirk, koautor studije.

    Ali ista korist nije bila vidljiva kod ljudi koji su jeli samo zdravu hranu ili redovito vježbali uz lošu prehranu. “Ova studija naglašava važnost i tjelesne aktivnosti i kvalitete prehrane za postizanje najvećeg smanjenja rizika od smrtnosti”, dodala je Ding, kako piše The Daily Mail.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Istraživači sa Sveučilišta Sydney u Australiji otkrili su da su ljudi koji se loše hrane, ali redovito vježbaju, pod istim rizikom od smrti od srčanih bolesti, raka ili nekog drugog uzroka kao netko tko se hrani isto tako, ali ne vježba.

    Iako u svakom slučaju postoje značajne koristi od vježbanja, uključujući opće zdravlje i potencijalne estetske prednosti, istraživači upozoravaju da je zdrava prehrana svejedno neophodna.

    - Reklama -

    Ljudi koji se loše hrane vjeruju da to mogu nadomjestiti tjelovježbom
    Mnogi ljudi koji se često loše hrane vjeruju da će biti zdravi jer vježbaju, a tom uvjerenju im pridonose potencijalno izgrađeni mišići i sposobnost za napornije kardio treninge. Istraživači upozoravaju da to ipak nije tako. “I redovita tjelesna aktivnost i zdrava prehrana imaju važnu ulogu u promicanju zdravlja i dugovječnosti”, rekla je Melody Ding, izvanredna profesorica pri Sveučilištu u Sidneyju.

    - Reklama -

    Istraživači, koji su svoja otkrića objavili u utorak u British Journal of Sports Medicine, prikupili su podatke od 360.600 odraslih osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva čiji se podaci nalaze u UK Biobanci.

    - Reklama -

    Svaki od sudionika je kategoriziran na temelju prijavljenih obrazaca prehrane i vježbanja. Ljudi koji su jeli najmanje pet porcija voća i povrća svaki dan, redovito konzumirali ribu i rijetko jeli crveno meso smatrali su se onima koji se najbolje hrane.

    Oni koji su redovito vježbali također su svrstani u posebnu skupinu. Istraživači su potom usporedili stope smrtnosti od svih uzroka u razdoblju od 11 godina među svim ljudima čiji su podaci prikupljeni. Otkrili su da ljudi s visokokvalitetnom prehranom i koji redovito vježbaju imaju 17 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka od svojih vršnjaka.

    Oni u najzdravijoj skupini imali su 19 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca i 27 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od odabranih vrsta raka nego njihovi vršnjaci.

    “Pridržavanje kvalitetne prehrane i dostatne tjelesne aktivnosti važni su za optimalno smanjenje rizika od smrti od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i raka”, rekao je u izjavi Joe Van Buskirk, koautor studije.

    Ali ista korist nije bila vidljiva kod ljudi koji su jeli samo zdravu hranu ili redovito vježbali uz lošu prehranu. “Ova studija naglašava važnost i tjelesne aktivnosti i kvalitete prehrane za postizanje najvećeg smanjenja rizika od smrtnosti”, dodala je Ding, kako piše The Daily Mail.

    Zenica
    broken clouds
    5.8 ° C
    5.8 °
    5.8 °
    91 %
    1.7kmh
    75 %
    pet
    17 °
    sub
    19 °
    ned
    23 °
    pon
    26 °
    uto
    17 °