Italija pokrenula istragu protiv Samsunga i Applea

Objavljeno prije 12 mjeseci

Italijanska uprava za zaštitu konkurencije je danas objavila da je otvorila istragu protiv elektronskih giganata Samsunga i Applea zbog navoda o programiranom zastarijevanju uređaja koje proizvode, da bi prodavali nove.

Sumnja se da su te dvije kompanije ustanovile opštu komercijalnu politiku čiji cilj je da se eksploatišu nedostaci nekih sastavnih dijelova da bi vremenom opala efikasnost njihovih proizvoda čime bi se podstakli potrošači da kupuju nove verzije, navela je italijanska uprava u saopštenju.

Italijanska uprava će razmatrati i žalbe korisnika na pozive na ažuriranje raznih programa i aplikacija, bez dovoljno informacija o mogućim posljedicama na rad uređaja, što bi moglo da predstavlja kršenje trgovinskog zakona.

Uprava je navela da je već sprovela, uz podršku finansijske policije, inspekcije u sjedištima te dvije grupe u Italiji.

U Francuskoj tužilaštvo je 5. januara otvorilo preliminarnu istragu protiv Applea zbog navoda o programiranom zastarijevanju i prevari. Apple je 21. decembra priznao da je namjerno ograničavao performanse svojih iPhone aparata poslije izvjesnog vremena, ali da bi se, kako je tvrdio, produžio njihov vijek trajanja.

Ta kalifornijska kompanija koja svake godine izbacuje novi model iPhonea, takođe je pod tužbama u SAD i Rusiji.

Apple je danas obećao da će vlasnici iPhonea uskoro moći da biraju da li žele da “uspore” svoj telefon ili ne, što zavisi od stanja baterije.

U Francuskoj su dvije nevladine organizacije uložile tužbe protiv Samsunga zbog neiskrenih izjava o radu, optužujući tu južnokorejsku firmu da zapošljava djecu i drži svoje zaposlene u Kini u nedostojnim uslovima rada i stanovanja, prenijela je agencija Beta.