Ivica Osim: Mi smo reprezentacija koja nema kvalitet

Objavljeno prije 1 godina

Počasni predsjednik FS BiH Ivica Osim kazao je gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji da se politika previše upetljala u sport u našoj zemlji, pogotovo u fudbal, kao najpopularniji sport, piše agencija Patria.

– To narod prati i tako se navijači i ponašaju. Navijači što se tiče BiH nema niko na svijetu, putuju cijelim svijetom. Kod nas su porazi katastrofa, praktično čovjek ne smije izgubiti. Kod nas je veliki raskorak između onoga šta se o igračima piše, koliko zarađuju, gdje igraju i onoga što se dešava na terenu. Mislimo da smo najbolji i to je naša najveća greška.

Ljudi teško žive, malo zarađuju i onda vide igrača koji ima sve da se razvija, a nema rezultata. Ne vjerujem da igrači neće, svima je želja da se afirmišu da mogu otići dalje. Čitava ova reprezentacija BiH, njima je reprezentacija napravila put u svijet, do novca – istakao je Osim.

Osim je dodao kako bi nakon neuspjeha reprezentacije u kvalifikacijama za SP najlakše bilo smijeniti selektora Baždarevića, ali on nije jedini krivac za loše rezultate.

– Nijedan selektor to nije zaslužio. Publika koja inače dolazi povezuje mnoge stvari sa selektorom. Uvijek se vežemo za nekog igrača, nekog selektora, neku ličnost koja ima harizmu. I to je teško nositi na leđima. Ipak, ovisi od igrača, koji su zaradili, koji nemaju velikih briga što se tiče egzistencije.

Kod nas se isto sve veže, ako se izgubi nisu patriote, neće… Svi oni to žele. Ako ima neko bolji to treba priznati, a mi teško priznajemo. Nama prvo treba nešto negativno da se desi pa da se spustimo na zemlju – kaže Osim.

Osim je kazao da nije dobro stalno mijenjati selektore ako mislimo da ostvarimo neki ozbiljniji rezultat.

– Lično, što se mene tiče, ako ćemo voditi neku politiku koja nije mijenjanje, ako mislimo da živimo dalje, da normalno budemo, to bi trebao biti plus za Baždarevića. Živimo od toga na našim prostorima, od senzacije. To svi čekaju. Prvi poraz i odmah smjena. Rijetko analiziramo nešto.

Legenda Željezničara, nekadašnji selektor Jugoslavije i Japana, kazao je da moramo biti realni i priznati da tehnički gledano naša reprezentacija i nema neki kvalitet.

– Ova reprezentaicja BiH živi već 20 godina na istim igračima i imenima. Da li je to dovoljno, to je drugo pitanje. Da li toliko vrijede koliko zarađuju i onoliko koliko pokazuju na terenu. Danas je fudbal trka, talenat, tehnika, a mi to nemamo. Možemo se ljutiti koliko hoćemo.

– Tehnički gledano, mi smo reprezentacija koja nema kvalitet. Sporo igramo, malo trčimo. U konkurenciji sa normalnim fudbalskim reprezentacijama mi nemamo šanse. Skloni smo potcjenjivanju. Mi smo najbolji, ne damo nikome pravo da nas pobijedi. Moramo jednom stati, ovo ne vodi ničemu – kazao je Osim.

Govori se o potencijalnim selektorima BiH, tu su imena Duška Bajevića, Sergeja Barbareza, a spominje se i Ivicin sin Amar.

– Od mene se očekuje vjerovatno da ja kažem ‘ne’ pošto stalno pričamo o korupciji, nepotizmu. Odmah nakon što bi Amar bio izabran u novinama bi bilo da ga je babo izabrao. Njemu to ne treba. Kriteriji su nam naopaki – kazao je Osim.

Osim je kazao da su “naše ambicije daleko veće od mogućnosti”.

– Previše zahtjevamo od pojedinaca, da nema Džeke ne bi imali koga ružiti. Neke komplekse liječimo na fudbalu koje ne bi trebali, treba na neku drugu stranu okrenuti – kazao je Osim.

Pored Osima u emisiji je gostovao i bivši selektor reprezentacije BIH Miroslav Ćiro Blažević koji je kao glavnog krivca za neuspjeh u kvalifikacijama ocijenio Baždarevića.

– Mislim da Mehmed Baždarević nije dao onaj doprinos koji selektor mora dati. Ne znam koliko je i gdje pogriješio, ali bojim se da je pogriješio. Ne znam koliko je povukao taj neophodni potez da donese tu veliku pobjedu BiH koju su navijači zaslužili – kazao je Ćiro.

Ćiro je na samom početku emisije pohvalio Ivicu Osima rekavši kako malo ko na ovim prostorima ima reference kakve ima Osim.

– On je možda najveći nogometni stručnjak, ima reference kakve malo ko ima, voditi uspješno Japan i Jugoslaviju, čestitam mu da je aktivan i aktuelan i da može mladima biti od velike koristi – kazao je Ćiro za Osima.