Ukupno podjela

Izvedbom predstave “Majka ili sve lutke idu u raj” počeo XVIII festival bh. drame

Izvedbom predstave “Majka ili sve lutke idu u raj” počeo XVIII festival bh. drame

Festival bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. zvanično je počeo u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica izvedbom predstave “Majka ili sve lutke idu u raj”.

Festival bh. drame je počeo izvedbom ove predstave i trajat će do utorka, 30. aprila. Pored predstave Sarajevskog ratnog teatra, u okviru Takmičarskog programa će biti izvedeno još šest predstava.

Radnja predstave otkriva odnos unutar jedne porodice u kojoj majka boluje od Munchausenovog sindroma. Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre. U predstavi igraju Aneta Grabovac, Andrea Aković, Jasminka Požeg-Božuta i Kaća Hadžifejzović.

Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, a scenski pokret Branko Banković. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš-Selimović. Muziku za predstavu potpisuje Kaća Hadžifejzović.

U četvrtak, drugog dana Takmičarskog programa će biti izvedene dvije predstave.

U 16 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo će biti izvedena predstava „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ autora Džemaludina Latića. U 20 sati, u okviru Takmičarskog programa, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena predstava “Ali grad me je štitio” autorice Tanje Šljivar.

Isti dan, u okviru Pratećeg programa XVIII festivala bh. drame će u Konferencijskoj sali u 18 sati biti upriličeno predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja, a u 20 sati, u istom prostoru, bit će upriličena promocija knjige „Četiri i po drame“ autora Almira Bašovića.

Zenica
clear sky
18 ° C
18 °
18 °
88 %
0.5kmh
0 %
sri
26 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
28 °
ned
26 °

Posljednje objavljeno