U posljednjih nekoliko godina, stevija je stekla ogromnu popularnost i smatra se jednim od glavnih trendova u zdravoj ishrani. Razlog je njena ljekovitost, kao i blokiranje osjećaja gladi i želje za slatkišima.
Dovoljno je da otvorite bilo koji časopis posvećen zdravoj ishrani i sigurno ćete naići na članak o steviji.
Ova biljka, koja potiče iz Paragvaja, u posljednje vrijeme je postala izuzetno popularna, a koristi se najprije u praškastom obliku kao zamjena za šećer.
Mogu je konzumirati svi, a posebno se preporučuje osobama koji su na posebnom programu ishrane, poput dijete, ali i dijabetičarima.
Osim što je veoma ljekovita, ova biljka je najpoznatija po tome što se ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao izvor energije, te zadovoljava potrebu za slatkim.
Dosadašnja straživanja su dokazala da slatki glikozidi utječu na osovinu hipotalamusa – želudac, što blokira osjećaj gladi.
Kako koristiti steviju?
U većini marketa je možete naći u obliku praha,ekstrakt (kapi), te je koristiti za zaslaživanje napitaka ( kafe, čaja) i pripremu raznih jela (pekmeza, testenina, soseva). Također, koriste se njeni svježi ili osušeni listovi.
Za smanjivanje potrebe za slatkim najbolje je da prije jela uzmete 15 kapi ekstrakta stevije.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.