Jovanović: Presuda Mladiću je opomena budućim generacijama

Objavljeno prije 1 godina

Kazna koja je danas izrečena Ratku Mladiću predstavlja djelimičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regionu, jer ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, čiji je Mladić jedan od najistaknutijih simbola, kazao je predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović.

– Presuda treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u Bosni i Hercegovini. Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama.

Ovakva presuda je podsjetnik kolika se cijena plaća kada se problemi rješavaju ratom i dodatni razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost opet ponovi.

Kazna doživotnog zatvora za Mladića je u isto vrijeme i nada da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, ova presuda postavlja zadatak pred lidere i Srbije i Republike Srpske da svoja društva upoznaju sa zločinima koji su počinjeni i otvoreno progovore o užasnim stradanjima Bošnjaka tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Mora se pokazati pijetet prema žrtvama stalnim podsjećanjem na njih i porukama da se tako nešto ne smije nikada više ponoviti. Takođe, moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam – kazao je Jovanović.