Kako je BiH za godinu smanjila nezaposlenost mladih za 7 posto?

Objavljeno prije 10 mjeseci

Broj mladih nezaposlenih osoba naglo je smanjen u posljednjih godinu dana, pokazuju uporedni podaci Ankete o radnoj snazi BiH za ovu i prošlu godinu koje je uradila Agencija za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

Ovogodišnja anekta pokazala je da je stopa nezaposlenih mladih osoba starosti 15 do 24 godine iznosila 38,8% i čak je manja za 7 posto u odnosu na istraživanje iz 2017. godina kada je ova stopa bila 45,8 posto.

Na ovaj način smanjenje nezaposlenosti mladih osoba puno je veće od stope ukupnog smanjenja nezaposlenosti, koja je iznosila 2,1 posto – pala je, naime, sa 20,5 posto na 18,4 posto.

Nagli pad broja nezaposlenih mladih osoba mogao bi sugerisati njihovo uključivanje u neku od vrsta radnog angažmana, a poznato je da anketni podaci, za razliku od stope registrirane zaposlenosti koju vode zavodi za zapošljavanje, uzimaju u obzir i vlasnike poljoprivrednih imanja i neplaćene pomažuće članove porodice i osobe koje su u sedmici posmatranja obavljale bilo kakav posao za zaradu (u novcu ili naturi), profit itd.

Podaci iz statistike o radnoj snazi ne mogu dati odgovor na to koliko je radne snage otišlo iz BiH, ali je jasno da je taj pokazatelj bitan kada je u pitanju razmatranje stope nezaposlenosti, pogotovo mladih ljudi.

Ipak, podaci o ekonomski aktivnom i nekativnom stanovništvu sugerišu negativne trendove na tržištu radne snage u BiH.

Anketa o radnoj snazi iz ove godine pokazuje da je ekonomski aktivno stanovništvo činilo 1.007.902 osoba, a što je za 18.435 osoba manje nego godinu ranije (1.026.337 osoba), dok je neaktivno stanovništvo (kao rezultat umirovljenja i školovanja, porodičnih i kućanskih obaveza kod žena)povećano za 6.843 osobe, sa prošlogodišnjih 1.380.994 na ovogodišnjih 1.387.837 osobe.

Ovi podaci pokazuju kako BiH sve više ostaje bez produktivne radne snage, a takav trend nesumnjivo podstiču i odlasci mladih iz zemlje u potrazi “za kruhom”.