Kako pravilno ostvariti kontakt sa nepoznatim psom

Objavljeno prije 4 mjeseca

Iako poznat kao čovjekov najbolji prijatelj, pas zahtijeva određena pravila ponašanja od strane ljudi koji su mu nepoznati. Ovih pravila trebali bismo se pridržavati ukoliko ne želimo da nas pas napadne iako se smatramo dobrim u ostvarivanuju komunikacije sa životinjama.

Prvo pravilo kojeg biste se, prema portalu Petface, trebali pridržavati jeste da obratite pažnju na govor tijelča psa te da mu ne prilazite ukoliko su mu uši nakostriješene i podignute. Takođe, svojim govorom tijela nagovjestite mu da prilazite sa prijateljskim namjerama.

Prilikom prilaska psu koji vas ne poznaje savjetujemo da mu prilazite lagano i ukoliko je moguće bočno. Nikako ne uspostavljajte direktan kontakt očima jer on to može doživjeti kao provokaciju ili prijetnju. Ukoliko je pas u šetnji na povocu, prvo upitajte njegovog vlasnika da li je u redu da mu priđete. Također, pokušajte se smiriti i ne gestikulirati rukama previše.

Nakon prilaska, čučnite kako biste se spustili na visinu psa i pružite mu ruku da vas onjuši i na taj način upozna te privikne na vaš miris. Kada su ispunjeni svi uslovi, psa možete lagano pomaziti po grudima ili leđima, ali nikako po glavi, a zatim ga možete i počeškati ispod brade. Na taj način ćete polako zadobiti njegovo povjerenje.

Psima lutalicama treba prilaziti sa pojačanom dozom opreza zato što su vjerovatno vrlo uplašeni i dezorijentisani, a nerijetko i agresivni. Svih navedenih pravila trebate se pridržavati i kada idete u kućnu posjetu gdje se nalazi pas koji brani svoju teritoriju i može vas smatrati uljezom.

Ono što je posebno važno jeste naučiti djecu da za kontakt sa psom trebaju prvo pitati vlasnika psa a zatim se, poput odraslih, pridržavati ovih pravila jer ni psi nisu uvijek zainteresovani za igru.

Kada trčite što dalje od psa, stvarate pogrešan efekat. Psi vaše trčanje shvataju kao poziv da krenu za vama. U svakoj situaciji treba odreagovati mirno i bez naglih pokreta i uvijek izbegjavati gledanje u oči i maženje po glavi. Ukoliko poštujete njihova pravila, sigurno ćete poštovanje i vijernost osjetiti od strane psa.