Koja zanimanja će biti najtraženija u budućnosti

Objavljeno prije 4 sedmice

Koristeći projekcije zaposlenosti i podatke o platama iz američkog Zavoda za statistiku rada, Biznis insajder je napravio spisak 30 dobro plaćenih radnih mjesta koja će biti tražena sljedećih deset godine.

Na popisu dominiraju ekonomska, IT i medicinska zanimanja.

Kako se navodi, budućnost rada izgleda prilično svijetlo, bar za poslovne analitičare, menadžere, ljekare, medicinske sestre i programere.

Američki Zavod za statistiku rada kroz program ”Projekcije zapošljavanja” objavljuje procjene rasta radnih mjesta za stotine zanimanja. Najnovije izdanje uporedilo je podatke iz 2016. godine (koliko je ljudi radilo u odredenim profesijama) s projekcijama za 2026. godinu.

Te projekcije rasta zaposlenosti kombinovane su s prosječnom godišnjom zaradom (osoba iz pojedinih profesija) iz 2017. godine.

Među tih 30 poslova koji će biti traženi i dobro plaćeni u sljedećoj dekadi su ljekari, posebno hirurzi, zubari, vodoinstalateri, medicinske sestre, upravitelji gradnje, agenti prodaje, nastavnici, vozači teških kamiona i traktora.

Također su navedeni i IT stručnjaci, fizioterapeuti, advokati, menadžeri, marketinški stručnjaci, računovođe i revizori.