5.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Koliko brašno može da traje i kako znati da se pokvarilo

    Koliko brašno može da traje i kako znati da se pokvarilo

    Izazovna i neizvjesna vremena većinu su ljudi natjerala da se opskrbe pojedinim namirnicama, a naročito brašnom čiji su redovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Ipak, nije loše znati koliko brašno može trajati te kako izgleda kada se ono pokvari.

    Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te u sebi sadrži mali udio vlage, s brašnom je također potrebno pravilno rukovati.

    Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 mjeseci nakon ispisanog datuma, dok je cjelovito najbolje upotrebljavati 4-6 mjeseci nakon istog.

    Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete ga držati u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete mu produžiti rok i do godinu dana, dok ga u zamrzivaču možete produžiti i do dvije-tri godine.

    Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdruže traje ono obično bijelo, dok ono sa cjelovitim zrnom – uključujući i integralno, ima kraći rok.

    Kako izgleda pokvareno brašno?

    Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris – uglavnom užegao, to je vjerovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vrijedi i suprotno, ako je rok istekao, no brašno i dalje nema nikakvog mirisa – možete ga nastaviti koristiti neko vrijeme.

    Znak da se brašno pokvarilo može biti i kada ono promijeni boju ili se pojave plijesan ili moljci.

    Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, no čak i ako brašno spremite na tamno mjesto u ostavi niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plijesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

    Potrebno je da to bude suho i tamno mjesto.

    Toplota i sunčeva svjetlost mogu pokvariti brašno i ranije nego što piše na poleđini pakiranja, stoga se potrudite da je udaljeno od peći ili drugih izvora toplote i svjetlosti.

    Podsjećamo, krajem februara su zbog rata u Ukrajini građani pojedinih bh. gradova iz straha od nestašice pohrlili u supermarkete te u samo nekoliko sati pokupovali desetine tona brašna.

    Sličan scenarij ponovio se i za vrijeme pandemije tijekom policijskog sata, no iz Vlade FBiH upozorili su kako nema razloga za strah, a u zajedno uz preporuke stručnjaka – brašno je najbolje uzimati u količinima koje su nam potrebne.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Izazovna i neizvjesna vremena većinu su ljudi natjerala da se opskrbe pojedinim namirnicama, a naročito brašnom čiji su redovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Ipak, nije loše znati koliko brašno može trajati te kako izgleda kada se ono pokvari.

    Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te u sebi sadrži mali udio vlage, s brašnom je također potrebno pravilno rukovati.

    - Reklama -

    Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 mjeseci nakon ispisanog datuma, dok je cjelovito najbolje upotrebljavati 4-6 mjeseci nakon istog.

    - Reklama -

    Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete ga držati u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete mu produžiti rok i do godinu dana, dok ga u zamrzivaču možete produžiti i do dvije-tri godine.

    - Reklama -

    Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdruže traje ono obično bijelo, dok ono sa cjelovitim zrnom – uključujući i integralno, ima kraći rok.

    Kako izgleda pokvareno brašno?

    Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris – uglavnom užegao, to je vjerovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vrijedi i suprotno, ako je rok istekao, no brašno i dalje nema nikakvog mirisa – možete ga nastaviti koristiti neko vrijeme.

    Znak da se brašno pokvarilo može biti i kada ono promijeni boju ili se pojave plijesan ili moljci.

    Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, no čak i ako brašno spremite na tamno mjesto u ostavi niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plijesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

    Potrebno je da to bude suho i tamno mjesto.

    Toplota i sunčeva svjetlost mogu pokvariti brašno i ranije nego što piše na poleđini pakiranja, stoga se potrudite da je udaljeno od peći ili drugih izvora toplote i svjetlosti.

    Podsjećamo, krajem februara su zbog rata u Ukrajini građani pojedinih bh. gradova iz straha od nestašice pohrlili u supermarkete te u samo nekoliko sati pokupovali desetine tona brašna.

    Sličan scenarij ponovio se i za vrijeme pandemije tijekom policijskog sata, no iz Vlade FBiH upozorili su kako nema razloga za strah, a u zajedno uz preporuke stručnjaka – brašno je najbolje uzimati u količinima koje su nam potrebne.

    IzvorHayat
    Zenica
    overcast clouds
    5.2 ° C
    5.2 °
    5.2 °
    82 %
    1.6kmh
    100 %
    pet
    12 °
    sub
    12 °
    ned
    4 °
    pon
    6 °
    uto
    7 °