-13.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    few clouds
    -13.2 ° C
    -12.8 °
    -13.2 °
    90 %
    1.3kmh
    23 %
    uto
    -0 °
    sri
    4 °
    čet
    5 °
    pet
    3 °
    sub
    2 °

    Koliko dugo pojedine vrste mesa možete držati u frižideru?

    Koliko dugo pojedine vrste mesa možete držati u frižideru?

    Kada spremamo namirnice u frižider, a osobito meso, bitno je držati se određenih smjernica i preporuka kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

    Evo koliko koju vrstu mesa možete držati u frižideru.

    Sirova perad

    Sirova perad u frižideru može stajati samo dan ili dva i to na temperaturi od 4,5°C ili nižoj. U zamrzivaču je pak možete čuvati do godinu dana i to na temperaturi od -17°C ili nižoj.

    Kuhanu perad možete držati u frižideru nekoliko dana, a ako je odlučite zamrznuti, onda može potrajati do šest mjeseci maksimalno.

    Crveno meso i svinjetina

    Crveno meso i svinjetina mogu biti u frižideru do pet dana, a u zamrzivaču i do 12 mjeseci. Ostatke od ovog mesa koje ste već skuhali ili ispekli mogu stajati u hladnjaku 3-4 dana, a u zamrzivaču između dva i šest mjeseci.

    Mljeveno meso

    Mljeveno goveđe, teleće, svinjsko ili pileće meso može se čuvati u hladnjaku jedan do dva dana. U zamrzivaču može stajati tri do četiri mjeseca.

    Hrenovke i drugo prerađeno meso

    Ovi proizvodi mogu stajati u frižideru maksimalno dvije sedmice, ako su neotvoreni. Čim otvorite pakovanje, smanjuje se rok valjanosti i trebali biste ih pojesti u roku od tri do pet dana. Ako prerađeno meso čuvate u zamrzivaču, ono može trajati 1-2 mjeseca.

    Slanina i kobasice

    Slaninu možete držati u frižideru sedam dana, a sirovu kobasicu treba pojesti u roku dva dana, prenosi RD. Obje vrste mesa možete zamrznuti i tako će trajati mjesec dana. Neke vrste kobasica mogu potrajati i znatno duže ako su u zamrzivaču.

    Kada spremamo namirnice u frižider, a osobito meso, bitno je držati se određenih smjernica i preporuka kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

    Evo koliko koju vrstu mesa možete držati u frižideru.

    Sirova perad

    Sirova perad u frižideru može stajati samo dan ili dva i to na temperaturi od 4,5°C ili nižoj. U zamrzivaču je pak možete čuvati do godinu dana i to na temperaturi od -17°C ili nižoj.

    Kuhanu perad možete držati u frižideru nekoliko dana, a ako je odlučite zamrznuti, onda može potrajati do šest mjeseci maksimalno.

    Crveno meso i svinjetina

    Crveno meso i svinjetina mogu biti u frižideru do pet dana, a u zamrzivaču i do 12 mjeseci. Ostatke od ovog mesa koje ste već skuhali ili ispekli mogu stajati u hladnjaku 3-4 dana, a u zamrzivaču između dva i šest mjeseci.

    Mljeveno meso

    Mljeveno goveđe, teleće, svinjsko ili pileće meso može se čuvati u hladnjaku jedan do dva dana. U zamrzivaču može stajati tri do četiri mjeseca.

    Hrenovke i drugo prerađeno meso

    Ovi proizvodi mogu stajati u frižideru maksimalno dvije sedmice, ako su neotvoreni. Čim otvorite pakovanje, smanjuje se rok valjanosti i trebali biste ih pojesti u roku od tri do pet dana. Ako prerađeno meso čuvate u zamrzivaču, ono može trajati 1-2 mjeseca.

    Slanina i kobasice

    Slaninu možete držati u frižideru sedam dana, a sirovu kobasicu treba pojesti u roku dva dana, prenosi RD. Obje vrste mesa možete zamrznuti i tako će trajati mjesec dana. Neke vrste kobasica mogu potrajati i znatno duže ako su u zamrzivaču.

    Posljednje objavljeno