Komšić: Neka nam predstavnici međunarodne zajednice ponude standarde koji važe u njihovim zemljama

Objavljeno prije 1 godina

Predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je da oni koji traže da se prilikom izmjena Izbornog zakona BiH primjenjuje Popis stanovništva iz 2013. godine, zapravo pokušavaju legalizirati etničko čišćenje u zemlji iz devedesetih godina.

Komšić je, govoreći u Dnevniku D na FTV, rekao da u Ustavu države stoji da će se u BiH primjenjivati popis stanovništva iz 1991. godine, sve do onog trenutka dok se ne ispoštuje Anex 7. Dejtonskog sporazuma, koji podrazumijeva povratak ljudi na svoja ognjišta nakon rata. Kako taj Anex 7 nije ispoštovan, kaže Komšić, primjena popisa iz 2013. godine prilikim izmjena Izbornog zakona bila bi legalizacija etničkog čišćenja.

“Demografska slika BiH je promijenjena”, rekao je Komšić, dodajući da do te promjene nije došlo milom, već tenkovima, genocidom i krvlju, te da je zbog toga nedopustivo da se takva slika danas legalizuje kroz izmjene Izbornog zakona, iako neki, rekao je, danas traže upravo to, prenosi Patria.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, Komšić ističe da je potreban oštriji stav međunarodna zajednice, koji bi, prema njegovim mišljenju, sigurno donio rezultate u zemlji.

“Kada već nude svoje posredništvo, ako BiH žele u EU i NATO, onda neka se predstavnici međunarodne zajednice drže standarda koji važe i u njihovim zemljama, a ne da BiH vraćaju u minus”, zaključuje predsjednik DF-a