Konzumiranje nudli tri ili više puta sedmično bi moglo povećati rizik od rane smrti, pokazalo je novo istraživanje iz Japana.
Ovo azijsko jelo popularno je širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu.
U istraživanju objavljenom u Journal of Nutrition, Health and Ageing učestvovalo je 2.361 muškaraca i 4.385 žena u dobi od 40 godina. Podijeljeni su u četiri grupe u zavisnosti od toga koliko često jedu nudle: manje od jednom mjesečno, jedan do tri puta mjesečno, jednom ili dva puta sedmično i tri ili više puta sedmično.
Većina učesnika jela je nudle barem jednom mjesečno, a skoro jedna od tri ga je jela sedmično. Od ljudi koji su učestvovali u istraživanju, oni koji su konzumirali nudle često su bili mlađi muškarci koji su pušili, pili alkohol i bili gojazni.
Svaka osoba je praćena otprilike 4,5 godine kao dio sveobuhvatne procjene, a smrtni slučajevi koji su se dogodili tokom ovog vremenskog perioda praćeni su putem službenih evidencija. Alarmantni podatak je taj da je umrlo 145 ljudi: 100 od raka i 29 od srčanih bolesti.
Kao rezultat toga, istraživači su zaključili da nalazi ukazuju na to da česta konzumacija ramen rezanaca može biti povezana s većim rizikom od smrti kod muškaraca mlađih od 70 godina. Međutim, stručnjaci su naglasili da je studija opservacijska i da ne dokazuje da nudle direktno uzrokuju ranu smrt.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.