Košarkaški savez BiH duguje više od 2,5 miliona KM, čeka se Tužilaštvo BiH

Objavljeno prije 1 godina

Košarkaški savez BiH potresaju nove ostavke, nakon što je krajem 2016. godine to učinio generalni sekretar Dubravko Barbarić koji nikada još nije razriješen dužnosti jer nije bilo Skupštine. Predsjednik UO Aleksandar Fulurija također je u maju ove godine odstupio sa pozicije, piše agencija Patria.

Ostavke su podnijeli Sejo Bukva, Mirsad Đonlagić i Mevludin Delibašić čime je Savez ostao obezglavljen i bez upravljačke strukture. Skupština bi trebala biti održana 24. novembra. Đonlagić je u izjavi za medije kazao da ne vidi izlaz iz trenutne situacije te da država ne stoji iza Saveza. Također, ljaga koja je bačena na Savez zbog malverzacija pojedinaca dodatno je doprinijela ostavkama, s obzirom da stvarni krivci nisu procesuirani.

Situacija u Savezu eskalirala je nakon što je otkriven stvarni dug KS BiH koji je veći od 2,5 miliona KM.

– Tužilaštvo BiH će utvrditi ko je odgovoran za ovo stanje u kojem se nalazi. Porezne uprave su sa svojim inspekcijama došle do poražavajućih brojki. UIO za PDV dugujemo 650.000 KM, a od toga je 150.000 KM kamate. Poreznoj upravi FBiH dugujemo 465.000 KM od čega 132.000 KM je kamate – kazao je Barbarić u maju ove godine.

KS BiH je u nezavidnoj poziciji sa dugom od 2,4 miliona KM. Od tada do danas Tužilaštvo BiH nije učinilo ništa da utvrdi odgovornost onih koji su odveli Savez u propast.

Nikada još nisu procesuirani oni kojima su se isplaćivale ogromne cifre neosnovano, postoci od sponzorskih ugovora sa javnim preduzećima, a što je trebala pokazati istraga. SIPA je u više navrata izuzimala dokumentaciju, a jasno je da je riječ o milionskom kriminalu. To je utvrđeno i kontrolama Finansijske policije i Porezne uprave.

Iako smo Tužilaštvu BiH ponovili upit o aktivnostima koje poduzimaju u ovom slučaju, odgovor nismo dobili. Ranije je poručeno da je „predmet u radu“.

Barbarić je ranije kazao da je KSBiH na osnovu svojih podataka tužio Haruna Mahmutovića, bivšeg generalnog sekretara, i traži povrat nelegalno isplaćenih sredstava.

– Tokom istražnih radnji Tužilaštva utvrđen je dodatni iznos za koji je Savez oštećen i tokom postupka će naš zahtjev biti proširen – kazao je Barbarić.

Ono što je za sada poznato jeste da je isplaćeno oko 185.000 KM na osnovu nepostojećih ugovora o djelu, putem kartica je bez pokrića u računima potrošeno 77.000 KM!

– Kada se na to uračunaju porezi i kamate, Savez je oštećen za približno 500.000 KM. Taj iznos bi mogao biti viši u ovisnosti kako bi završio eventualni sudski proces – napominje Barbarić.

Barbarić je čak kazao da su tragovi krađe novca bili toliko očiti da ih niko nije ni želio sakriti.

– Sam je sebi isplaćivao novac. To je kao da vam u banku upadne lopov, ostavi otiske prstiju, nasmije se u kameru i izađe – kazao je Barbarić.

Iako je i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović apelirao na Tužilaštvo BiH da što prije okonča istragu i da se utvrdi ko je i koliko oštetio Košarkaški savez BiH ova institucija nije uradila svoj dio posla. Ovaj prvorazredni skandal koji je nanio nepopravljivu štetu košarkaškom sportu BiH nema svoj epilog.