Kraljevski automobil koji vozi na bijelo vino

Objavljeno prije 4 sedmice

Britanski prijestolonasljednik princ Charles je veliki zaljubljenik u automobile, u svojoj kolekciji ima trocifren broj vozila, ali se jedno posebno ističe.

U pitanju je Aston Martin DB6 Volante MkII, koji princ Charles ima skoro 50 godina, a koji je u javnosti postao poznat 2011. kada su se vjenčali Princ William and Kate Middleton.

Međutim, ono što ovaj Aston Martin čini posebnim nije to što je parkiran u kraljevskoj garaži, već što kao pogonsko gorivo koristi vino.

“Otkili smo da može da ide na višak engleskog belog vina. Inženjeri Aston Martina su priznali da automobil ide čak bolje i da je snažniji nego kada koristi benzin. Osim toga, divno miriše tokom vožnje”, rekao je princ Charles za BBC.

U međuvremenu, princ od Velsa je svoju kolekciju u kojoj su između ostalih Audi R8, Jaguar XJ. proširio električnim Jaguarom I-Pace u unikatnoj “Loire Blue” boji, koji je ujedno i jedino I-Pace ofarban u ovu boju.

Kraljevska porodica prije svega poseduje automobile britanskih brendova poput Land Rovera i Bentleya, ali često voze i Audi pa tako vojvotkinja od Cambridgea ima A3, a princ Harry S3, a nekada je posjedovao RS6.

Kraljica Elizabeth II, se vozi u blindiranim Benteyjima na biogorivo od kojih svaki vrijedi 10 miliona funti.