8 C
Zenica
More
    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute
    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute

    Ukupno podjela

    Zenica
    broken clouds
    8 ° C
    8 °
    8 °
    66 %
    2.6kmh
    75 %
    pon
    7 °
    uto
    12 °
    sri
    15 °
    čet
    17 °
    pet
    9 °
    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute

    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute

    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute

    Od 11. aprila 2018. u Evropskoj uniji primjenjuje se Uredba o određivanju mjera minimizacije i standardnim vrijednostima za smanjenje akrilamida u prehrambenim proizvodima.

    Ovaj propis stavlja veći naglasak na proizvođače hrane i male tvrtke kao što su snack barovi, pekare i restorani koji pripremaju hranu.

    Akrilamid je nusprodukt koji se pojavljuje kada se zagrijava hrana poput žitarica, krompira ili prilikom prženja kafe, pečenja…

    Akrilamid je, prema istraživanjima u pokusima na životinjama, kancerogen.

    Novim propisom vrijednosti akrilamida su smanjene u usporedbi s prijašnjim preporukama EU – između šest i 75 posto. Međutim, vrijednosti za prženu kafu i dalje su iznad nivoa koji je postavljen u Njemačkoj 2010. godine.

    Između ostalog, uredba EU o smanjenju akrilamida u prehrambenim proizvodima propisuje da krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute i da kruh treba lagano peći.

    Od 11. aprila 2018. u Evropskoj uniji primjenjuje se Uredba o određivanju mjera minimizacije i standardnim vrijednostima za smanjenje akrilamida u prehrambenim proizvodima.

    Ovaj propis stavlja veći naglasak na proizvođače hrane i male tvrtke kao što su snack barovi, pekare i restorani koji pripremaju hranu.

    Akrilamid je nusprodukt koji se pojavljuje kada se zagrijava hrana poput žitarica, krompira ili prilikom prženja kafe, pečenja…

    Akrilamid je, prema istraživanjima u pokusima na životinjama, kancerogen.

    Novim propisom vrijednosti akrilamida su smanjene u usporedbi s prijašnjim preporukama EU – između šest i 75 posto. Međutim, vrijednosti za prženu kafu i dalje su iznad nivoa koji je postavljen u Njemačkoj 2010. godine.

    Između ostalog, uredba EU o smanjenju akrilamida u prehrambenim proizvodima propisuje da krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute i da kruh treba lagano peći.

    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute
    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute

    Posljednje objavljeno