Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute

Objavljeno prije 2 mjeseca

Od 11. aprila 2018. u Evropskoj uniji primjenjuje se Uredba o određivanju mjera minimizacije i standardnim vrijednostima za smanjenje akrilamida u prehrambenim proizvodima.

Ovaj propis stavlja veći naglasak na proizvođače hrane i male tvrtke kao što su snack barovi, pekare i restorani koji pripremaju hranu.

Akrilamid je nusprodukt koji se pojavljuje kada se zagrijava hrana poput žitarica, krompira ili prilikom prženja kafe, pečenja…

Akrilamid je, prema istraživanjima u pokusima na životinjama, kancerogen.

Novim propisom vrijednosti akrilamida su smanjene u usporedbi s prijašnjim preporukama EU – između šest i 75 posto. Međutim, vrijednosti za prženu kafu i dalje su iznad nivoa koji je postavljen u Njemačkoj 2010. godine.

Između ostalog, uredba EU o smanjenju akrilamida u prehrambenim proizvodima propisuje da krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute i da kruh treba lagano peći.