Lejla Tanović osvojila sedmo mjesto i 16 UCI bodova

Objavljeno prije 2 godine
Foto: Arhiv

Sedmerostruka državna prvakinja u biciklizmu i balkanska šampionka Lejla Tanović nastupila na UCI C1 Kamenjak Rocky trails utrci u Premanturi i osvojila sedmo mjesto i novih 16 UCI bodova.

Na najvećoj do sada Kamenjak Rocky trails utrci nastupila je u jakoj konkurencija, a u ženskoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Tanja Žakelj iz Slovenije, osvajačica svjetskog kupa.

Nakon pada u grupnom sprintu, zajedno s takmičarkom iz Italije, Tanović je završila na posljednjoj poziciji. U narednih pet krugova pronašla je svoj ritam i svaki krug prestizala po dvije do tri takmičarke da bi u posljednjom krugu vodila veliku bitku protiv poljske takmičarke Ziolkowske Michaline za sedmu poziciju. Tanović ja napala na posljednjem tehničkom usponu a to nije mogla ispratiti poljska takmičarka.

– Sigurno da bi Lejlin plasman bio bolji da nije došlo do pada, međutim pokazala je veliku borbenost i sa zadnje pozicije uspjela stići do sedmog mjesta i novih 16 UCI bodova s kojima je očekuje napredak na UCI listi. Veliku požrtvovanost na utrci prepoznali su i navijači pa su na proglašenju najboljih našu takmičarku nagradili velikim aplauzom – rekao je trener Amar Njemčević.

Nakon olimpijske cross country disciplini u nedjelju je na redu bio je maraton dužine 62 km. Najbolja bh. biciklistkinja je uprkos povredama zadobijenih dan ranije nastupila i osvojila osmo mjesto.

– Izuzetno sam zadovoljna formom koju sam pokazala na XCO utrci što je ujedno i moje prvo takmičenje u sezoni, tako da uprkos padu i manjim povredama odlučili smo da nastupim na maratonu koji nije moja primarna disciplina. Sada slijedi priprema za veoma napornu trodnevnu etapnu utrku koja me očekuje sredinom mjeseca u Španiji – rekla je Lejla Tanović.