15 C
Zenica
Nedjelja, Juli 21, 2019

Ukupno podjela

Maksim Božić i Edin Hastor negirali krivicu za pripremanje terorističkog napada

Maksim Božić i Edin Hastor negirali krivicu za pripremanje terorističkog napada

Maksim Božić i Edin Hastor izjasnili su se u Sudu Bosne i Hercegovine da nisu krivi za planiranje i pripremanje terorističkog napada, tako da će im u narednom periodu početi suđenje, saopštio je BIRN.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 3. jula optužnicu protiv Maksima Božića i Edina Hastora, koja ih tereti da su planirali i pripremali terorističke napade na zgradu Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a dan kasnije je i potvrđena.

Božić i Hastor optuženi su da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim licima, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva, te planirali ove terorističke napade, čijim bi izvršenjem ozbiljno destabilizovali političke i ustavne strukture i narušili bezbjednosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Namjere optuženih otkrili su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i SIPA, a njihovim hapšenjem spriječeno je izvršenje terorističkog akta.

Prilikom pretresa prostorija koje optuženi koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema. Tokom istrage pronađeni su i dokazi o njihovim nelegalnim aktivnostima s ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta.

Božića i Hastora optužnica tereti da su nabavljali i pripremali sredstva, te preduzimali druge radnje kojima su stvarali uslove za izvršenje terorističkog čina, čime su počinili krivično djelo terorizam.

IzvorBHRT
Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
ned
30 °
pon
25 °
uto
24 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno