Mandat u Parlamentu BiH obilježen masovnim napuštanjem matičnih stranaka

Objavljeno prije 8 mjeseci
Foto: Arhiv

Aktuelni saziv Parlamenta Bosne i Hercegovine, izabran 2014. godine, ostat će upamćen po odlascima zastupnika iz matičnih stranaka, iz kojih su prvobitno i izabrani u Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Najveći gubitak zastupnika pretrpio je Klub Stranke demokratske akcije (SDA), koji je od prvobitnih deset poslanika u Predstavničkom domu Državnog parlamenta ostao sa njih šest, s tim da zastupnik Šemsudin Mehmedović često nije podržavao prijedloge Vijeća ministara i vladajućih stranaka. Zbog toga je nerijetko u izglasavanjima zakona ili odluka iz SDA, ta stranka imala podršku samo pet svojih članova, a nekad i manje od toga.

Prvo su stranku i Klub SDA napustili Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović, a nedugo zatim i Safer Demirović.

Zbog malog broja poslanika sa kojim su ostali u Parlamentu BiH, koalicioni partneri SDA – prvenstveno Savez za bolju budućnost (SBB) – spočitavali su nepostojanje parlamentarne većine, ali i prigovarali zbog pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara. Nije bilo konkretnih zahtjeva za smjenu rukovodstva Predstavničkog doma i premijera, te formiranja nove parlamentarne većine. Neke od odluka i zakona usvojeni su zahvaljujući zastupnicima opozicionog SDP-a i DF-a.

Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ BiH) nije napustio niti jedan zastupnik, kao ni opozicioni SDP i DF. Zastupnici DF-a Maja Gasal-Vražalica i Damir Bećirović napustili su stranačke funkcije u DF-u, ali su ostali u Klubu te partije u Predstavničkom domu PSBiH.

Đorđo Krčmar, Borislav Bojić i Jovan Vukovljak napustili su Klub SDS-a u Predstavničkom domu te oformili Klub poslanika Demokratski narodni savez – DNS. U Klubu poslanika SDS-a ostali su Aleksandra Pandurević (predsjedavajuća Kluba), Mladen Bosić, Nenad Lalić i Momčilo Novaković.

I SDS-ov delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić također je napustio stranku.

Od početka mandata 2014. godine Parlament BiH je dobio tri nova kluba: Klub poslanika Demokratski narodni savez – DNS, Klub poslanika Nezavisni blok, dok su Safer Demirović, Jasmin Emrić (A-sda) i Zaim Backović (BPS) oformili Mješoviti klub poslanika.