“Mark Zuckerberg je upravo potpisao smrtnu presudu smartphonima”

Objavljeno prije 2 godine

Na ovogodišnjoj F8 konferenciji, održanoj u San Hozeu u Kaliforniji, Mark Zuckerberg je iznio više detalja o ambicioznim planovima kompanije Facebook, prvi put objavljenim 2016. godine.

Sudeći prema Zuckerbergovim planovima, Facebook će već sljedeće decenije uključiti u svoje usluge vještačku inteligenciju, sveprisutnu internet konekciju i virtuelnu i proširenu realnost.

Da bi ubrzala integrisanje proširene realnosti u svakodnevni život, kompanija je osmislila Camera Effects platformu – set alatki za developere, namijenjenih stvaranju aplikacija zasnovanih na toj tehnologiji. Korisnici će aplikacijama moći da pristupe putem postojeće aplikacije Facebook Camera. To znači da bi Facebook mogao da postane drugi dom popularnih svjetskih fenomena kao što je Pokémon Go.

Iako Zuckerbergova najava možda djeluje bezazleno, treba imati u vidu da Facebook stvaranjem novog sistema alatki i aplikacija, koji ne zavisi od upotrebe smartphona, još jednom želi da se nametne kao direktni konkurent kompanijama Google i Apple.

Na kraju krajeva, poznato je da Zuckerberga već dugo tišti činjenica što Facebook nikada nije proizveo kredibilan samostalan operativni sistem, prenosi New York Times.